facebook
Angajari

PSD vrea sa introduca SALARIUL MINIM pentru bugetari MAI MARE decat cel din mediul privat! Unii cu munca, altii cu VOTUL!

PSD vrea să-și securizeze electoratul și propune o măsură car-i va încânta pe bugetari. Privații oricum nu contează, ei lucrează la multinaționale care nu sunt agreate de șeful PSD Liviu Dragnea. Diferența între bugetari și privați va fi de 300 de lei. Executivul îi împarte pe români în două categorii – bugetari şi angajaţi de rangul doi – şi inventează un regim preferenţial pentru cei care lucrează la stat.

Guvernul PSD a pregătit propunerile salariale din sectorul public. Cel mai mic va fi de 1.750 lei chiar din ianuarie 2018, iar bugetarii vor beneficia ulterior, până în 2020 inclusiv, de o creștere medie salarială de circa 56%, incluzând creșterile deja promise în sectorul preuniversitar, sănătate și cultură informează profit.ro.

Creșterea va fi însă diferențiată în funcție de salariul fiecăruia. Guvernul vrea însă ca salariul minim din sectorul public să fie peste salariul minim pe economie aplicat și în sectorul privat.

Problema principală o reprezintă salariul minim, pe care Guvernul vrea să îl fixeze la 1.750 de lei pentru sectorul public de anul viitor. La acest moment, salariul minim pe economie – aplicat atât în sectorul public, cât și în cel privat – este de 1.450 de lei, din 1 februarie.

Prin ridicarea salariului minim la 1.450 de lei, costul total al angajatorului – salariul complet care include contribuțiile achitate de acesta pentru angajat – a crescut în acest an la 1.783 lei, de la 1.538 lei.

În programul de guvernare al PSD este indicat că salariul minim brut pe economie va crește la cel puțin 1.750 de lei, dar în 2020. Pentru 2018, creșterea salariului minim brut pe economie este anunțată doar până la 1.550 de lei.

”Începând cu 2018, ca urmare a modificării bazei de calcul a salariului brut, 1.550 va fi echivalent cu 1.900 de lei, 1.650 va fi echivalent cu 2.025 de lei, iar 1.750 cu 2.150 de lei”, mai este însă indicat în programul Guvernului PSD.

Ministerul Muncii vrea însă să fixeze acest salariu minim la 1.750 de lei încă din 2018, dar pentru sectorul public, pentru a nu-i afecta financiar pe angajatorii din domeniul privat.

Confederațiile sindicale – care se ocupă și de soarta unor angajați din companii private – au atras atenția ministerului că o astfel de măsură va fi discriminatorie, deoarece s-ar lucra ”cu dublu standard”, în condițiile în care în sectorul privat sunt incadrați cu salariul minim și salariați cu studii superioare.

Proiectul final va indica dacă ministerul și-a menținut poziția în urma acestor atenționări.

Share Page

Close