37.4 C
București
luni, iulie 15, 2024
AcasăACTUALITATEPutin a transformat Rusia in stat vasal Chinei: Yuanul chinez este cea...

Putin a transformat Rusia in stat vasal Chinei: Yuanul chinez este cea mai tranzacţionată valută străină din Rusia

in:

Stiri pe acelasi subiect

Lovitură grea pentru Putin! China oprește plățile în yuani cu băncile rusești

Moscova trebuie să găsească rapid alte modalități de plată...

Rusia plănuiește acte teroriste și de sabotaj în Uniunea Europeană

Agențiile de informații ale statelor europene au fost informate...

A fost creat primul ”copil” cu Inteligență Artificială

A fost creat primul ”copil” cu Inteligență Artificială. Inovația...

Noua specializare a elevilor ruși: pilotarea dronelor!

Elevii din Rusia vor învăţa despre tehnologia dronelor pentru...

Yuanul chinez a devansat dolarul american, devenind cea mai tranzacţionată valută străină din Rusia, la un an după ce invadarea Ucrainei a condus la introducerea mai multor pachete de sancţiuni occidentale împotriva Moscovei, transmite Bloomberg, relatează Agerpres.

Potrivit datelor cu privire la tranzacţiile cu valută comunicate de Bursa de la Moscova, în luna februarie 2023, yuanul chinez a depăşit pentru prima dată dolarul american în funcţie de volumul lunar al tranzacţiilor. Înainte de invadarea Ucrainei volumul tranzacţiilor cu yuani chinez pe piaţa din Rusia era unul neglijabil.

Această modificare vine după ce introducerea unor sancţiuni suplimentare în acest an a afectat şi cele câteva bănci din Rusia care mai aveau capacitatea de a face transferuri transfrontaliere în dolari şi alte valute ale ţărilor catalogate drept „neprietenoase” de către Kremlin. Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International AG, ale cărui sucursale din Rusia rămân principalul canal pentru plăţi internaţionale din această ţară, se numără printre băncile care au fost supuse unor presiuni crescute din partea autorităţilor europene şi americane.

Sancţiunile care vizează sistemul financiar din Rusia au forţat Kremlinul şi companiile ruseşti să facă trecerea de la tranzacţiile în dolari şi euro la monedele ţărilor care au refuzat să se alăture oricăror restricţii, pentru schimburile lor comerciale externe.

La începutul acestui an, Ministerul de Finanţe de la Moscova a făcut trecerea de la dolari la yuani pentru operaţiunile sale de piaţă şi, de asemenea, a pus la punct o nouă structură pentru ca fondul naţional suveran să deţină 60% din active în yuani. La rândul său, Banca Centrală a Rusiei face repetate apeluri către companii şi cetăţeni să-şi transfere activele în ruble sau monede ale ţărilor „prietenoase”, pentru a evita riscul ca acestea să fie blocate sau îngheţate.

Ultimele stiri