25.1 C
București
miercuri, iunie 19, 2024
AcasăSocialRamanem fara resurse naturale. Specialistii recomanda rationalizarea

Ramanem fara resurse naturale. Specialistii recomanda rationalizarea

in:

Stiri pe acelasi subiect

resurseResursele naturale se epuizeaza intr-un ritm alarmant si au ramas intr-atat de putine incat se impune o rationalizare si o contabilizare a lor, se afirma intr-un raport al analistilor de la Chatham House (The Royal Institute of International Affairs) cu sediul la Londra, preluat de BFM.

Dupa cum subliniaza expertii Chatham House – unul din cele mai importante centre de studii privind relatiile internationale din lume – este nevoie de o baza de date comuna care sa contina informatii cu privire la orice zacaminte dintr-o tara sau alta.

Sunt necesare acorduri privind utilizarea in comun a resurselor de apa, pentru ca in unele tari exista o lipsa acuta de apa, in timp ce statele vecine nu intampina probleme cu aceasta resursa, precum si o structura comuna care sa trateze toate aceste probleme si sa creeze o politica comuna in domeniul resurselor naturale.

Potrivit expertilor citati, chiar si intreruperile neinsemnate intervenite din diverse motive in livrarile unor resurse, in conditiile penuriei acestora, poate determina un salt considerabil al preturilor la unele materii prime.

Solutia expertilor de la Chatham House este crearea unei asociatii de tari, pe care au denumit-o R30, din care sa faca parte atat tari membre ale Uniunii Europene, cat si tari emergente sau state mari exportatoare de materii prime, cum ar fi Rusia. De asemenea, grupul ar trebui sa ii includa si pe cei mai importanti importatori si distribuitori, precum Japonia, Olanda, Singapore, Coreea de Sud, Elvetia, Thailanda si Turcia.

Ultimele stiri