16.4 C
București
vineri, februarie 23, 2024
AcasăACTUALITATEInternationalRazboiul lui Putin si cu Putin a distrus ”Google-ul rusesc”

Razboiul lui Putin si cu Putin a distrus ”Google-ul rusesc”

in:

Stiri pe acelasi subiect

Vladimir Putin ar putea ataca Europa in 2024 sau 2025

O sursa de incredere de la una dintre agentiile...

Franta a emis mandat de arestare pentru Bashar al-Assad, protejatul Rusiei

Lucrurile se complica in Orientul Mijlociu dupa ce Franta...

Putin reduce din pretentii pentru a cadea la pace in razboiul din Ucraina

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a anunţat două condiţii...

Razboiul lui Putin din Ucraina si opiniile neadecvate liniei de comunicare de la Kremlin au adus pierderi majore pentru cea mai de succes companie de tehnologie din Rusia, care detine motorul de cautare numarul unu din tara, poreclit „Google-ul rusesc”, potrivit BusinessInsider, citat de digi24.

Yandex NV planuieste sa vanda cea mai mare parte din afacerea pe care a dezvoltat-o in Rusia, conform unor surse Bloomberg. Compania domina piata ruseasca a serviciilor de transport pentru pasageri oferite prin aplicatie si detine o platforma foarte populara de comert electronic. Surse care cunosc situatia au spus pentru Reuters ca Yandex NV ia in calcul vanzarea tuturor activelor sale rusesti deodata, partile implicate incercand sa finalizeze tranzactia pana la finalul anului. Yandex era si una dintre cele mai promitatoare companii rusesti de tehnologie din punct de vedere al extinderii globale. Serviciile de taxi ale companiei functioneaza in opt tari africane si firma a testat utilizarea masinilor autonome atat in SUA, cat si in Israel.

Compania a intampinat insa probleme dupa ce Putin a decis sa invadeze Ucraina. Cofondatorul companiei, Arkadi Voloj, care traieste acum in Israel, a renuntat la postul de director general dupa ce UE l-a inclus pe lista de sanctiuni in iunie 2022 pe motiv ca a sprijinit „material sau financiar” guvernul rus. Voloj a spus la acea vreme ca decizia de a-l sanctiona a fost una gresita. In luna august, a condamnat public invazia ruseasca pe care a catalogat-o drept „barbara”. Miliardarul a spus ca simpatizeaza cu chinul prin care trec ucrainenii „ale caror case sunt bombardate in fiecare zi” si ca este ingrozit de soarta lor.

Compania sa a incercat sa se distanteze de problemele politice din Rusia inainte ca Voloj sa faca aceste declaratii. Yandex a vandut serviciile sale de stiri si blogging companiei rivale VK, care este controlata de stat, la finalul anului 2022, dupa ce guvernul rus a introdus masuri mult mai aspre de control al presei in mediul online. Comentariile lui Voloj i-au ingrijorat pe potentialii investitori care voiau sa se asocieze cu compania ce detine Yandex, potrivit Bloomberg. Grupul de miliardari rusi care este interesat sa cumpere actiunile firmei ar vrea acum sa se separe complet de compania-mama, care are sediul in Olanda.

Ultimele stiri