Acasă Comentariul zilei Regina Elisabeta a II-a a decedat! Reactia Familiei Regale a României la...

Regina Elisabeta a II-a a decedat! Reactia Familiei Regale a României la stirea decesului Reginei Elisabeta a II-a! Printul Charles ii succede la tron!

1009

Familia Regală a României a aflat cu durere vestea trecerii la cele veșnice a Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, se arată într-un mesaj publicat joi pe pagina de Facebook a Familiei Regale.

„Majestatea Sa Margareta a României și Alteța Sa Regală Principele Consort, alături de întreaga Familie Regală, au aflat cu mare durere vestea trecerii la cele veșnice a Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Deîndată ce Secretariatul Regal va primi instrucțiuni de la Custodele Coroanei, vom reveni cu detalii”, se arată pe pagina de Facebook a Familiei Regale.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și Irlandei de Nord a murit, joi, 8 septembrie, la Castelul Balmoral, reședința sa din Scoția, unde s-a retras în ultima perioadă. Regina avea 96 de ani și se afla pe tron de 70 de ani, având cea mai îndelungată domnie din istorie.

Casa regala a Marii Britanii a anuntat in seara zilei de joi, 8 septembrie, ca regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord a incetat din viata, potrivit BBC.

Palatul Buckingham a transmis un anunt succint: „Regina a murit in pace la Balmoral in aceasta dupa-amiaza. Regele si Regina Consoarta vor ramane la Balmoral in aceasta seara si se vor intoarce la Londra maine”.

Printul Charles a devenit oficial, in secunda mortii Elisabetei a II-a, noul rege al Marii Britanii.

Starea de sanatate a suveranei se inrautatise in ultimele zile. Regina suferea de la sfarsitul anului trecut de ceea ce Palatul Buckingham a numit „probleme episodice de mobilitate”.

Anul acesta s-au implinit, in 6 februarie, 70 de ani de la proclamarea sa ca regina a Regatului Unit. Este primul monarh care a sarbatorit Jubileul de Platina, fiind cea mai longeviva suverana a Marii Britanii si cel mai batran monarh din lume.

Regina Elisabeta a II-a (Elizabeth Alexandra Mary de Windsor) s-a nascut la 21 aprilie 1926, la Londra, ca fiica a printului Albert, duce de York, viitorul rege George al VI-lea, si a Elisabetei Bowes-Lion, ducesa de York.

Regina a ajuns pe tron in 1952 si a asistat la schimbari sociale enorme.

Mandatul reginei Elisabeta a II-a ca sef de stat a cuprins austeritatea postbelica, tranzitia de la imperiu la Commonwealth, sfarsitul Razboiului Rece si intrarea Regatului Unit in – si retragerea din – Uniunea Europeana.

Domnia ei a cuprins 15 prim-ministri, incepand cu Winston Churchill, nascut in 1874, si inclusiv Liz Truss, nascuta 101 ani mai tarziu, in 1975, si numita de regina la inceputul acestei saptamani.

Ea a tinut audiente saptamanale cu prim-ministrul ei pe tot parcursul domniei sale.

La Palatul Buckingham din Londra, multimile care asteptau actualizari despre starea reginei au inceput sa planga cand au aflat de moartea ei.

Regina s-a nascut Elizabeth Alexandra Mary Windsor, in Mayfair, Londra, la 21 aprilie 1926.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos