Reactie surprinzatoare de la Budapesta dupa vizita presedintelui Iohannis in Secuime!

7

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a declarat miercuri, la Universitatea de Vară ‘Tusvanyos’ de la Băile Tuşnad, că vizita în ‘Secuime’ a preşedintelui Klaus Iohannis ‘poate fi numită corectă şi pozitivă’.

Conform lui Semjen, faptul că preşedintele României a făcut o vizită oficială în judeţele Covasna şi Harghita, faptul că a ascultat ‘stând drepţi’ şi cu ‘multă stimă’ imnul secuiesc, precum şi faptul că a primit un steag secuiesc, în schimbul căruia a dat un tricolor românesc, reprezintă ‘paşi importanţi înainte’.

Vicepremierul Ungariei a mai remarcat ca fiind pozitiv faptul că, deşi preşedintele României a respins ideea autonomiei pe criterii etnice, a vorbit, totuşi, despre autonomie locală şi regională, ceea ce, în opinia oficialului maghiar, reprezintă ‘începutul unui dialog’ pe această temă şi ‘acceptarea parţială a ideii de autonomie’.

Referindu-se la autonomia teritorială, Semjen Zsolt a ţinut să sublinieze că maghiarii din Transilvania nu au cerut ‘ceva pentru care nu există precedent’ în Uniunea Europeană.

‘Nu suntem cetăţeni de rangul doi (…), ce se cuvine altora ni se cuvine şi nouă (…) Noi, maghiarii, nu am cerut ceva care nu are precedent’, a declarat Semjen Zsolt, potrivit traducerii oficiale, asigurată de organizatori, anunță Agerpres.

În context, oficialul de la Budapesta a menţionat că autonomia este stipulată în Declaraţia de la Alba Iulia din 1918, iar maghiarii le cer românilor să respecte ceea ce ‘au promis prin acel document’.

Semjen Zsolt a făcut aceste declaraţii în deschiderea celei de-a 28-a ediţii a Universităţii de vară şi a taberei studenţeşti Tusvanyos, organizată de Consiliul Tineretului Maghiar (MIT) şi Fundaţia Pro Minoritate.

În program sunt cuprinse concerte, simpozioane pe diferite teme: economice, ştiinţifice, interetnice, programe culturale, de sport, recreative şi de divertisment, iar potrivit organizatorilor, la aceste evenimente sunt aşteptaţi peste 60.000 de participanţi pe toată durata manifestării. Universitatea se va încheia pe 23 iulie, când va fi prezent şi premierul Ungariei, Viktor Orban.