Acasă International REBELII ISLAMISTI avanseaza catre BAGDAD! Irakul va decreta STARE DE URGENTA!

REBELII ISLAMISTI avanseaza catre BAGDAD! Irakul va decreta STARE DE URGENTA!

25

Jihadistii din Statul Islamic in Irak si Levant (SIIL) sunt la mai putin de 100 de kilometri de Bagdad si avanseaza in continuare. Irakul se pregateste pentru stare de urgenta!

Rebelii se aflau, joi, la mai putin de 100 de kilometri de Bagdad, dupa ce au preluat controlul asupra unor teritorii extinse din nordul Irakului, unde au lansat o ofensiva fulgeratoare la inceputul saptamanii, au anuntat joi mai multi oficiali citati de AFP.

Rebelii au preluat controlul asupra orasului Dhuluiya, situat la 90 de kilometri nord de Bagdad, au precizat un colonel al politiei si locuitori contactati prin telefon de AFP.

Un localnic a povestit pentru AFP ca barbati inarmati patruleaza pe strazi, in timp ce fortele guvernamentale sunt absente din acest sector.

Inainte de sosirea in oras, insurgentii au incercat sa preia Samarra, dar au fost impiedicati de fortele guvernamentale.

In Samarra, un atentat impotriva unui mausoleu siit in februarie 2006 a declansat un conflict sangeros intre sunniti si siiti si a provocat zeci de mii de morti pana la inceputul lui 2008, in plina prezenta a trupelor americane.

Parlamentul se va reuni joi pentru a decreta stare de urgenta, la apelul Guvernului lui Nuri al-Maliki. Reuniunea urmeaza sa inceapa la ora 12.00 (12.00 ora Romaniei).

De marti, combatantii din cadrul organizatiei Stat Islamic in Irak si Levant (SIIL) au ocupat, in nordul tarii, cel de-al doilea oras ca marime din Irak, Mosul, si provincia Ninive din care face parte acesta, precum si sectoare din doua provincii vecine, Kirkuk si Salaheddine, majoritar sunnite. Miercuri, ei au preluat controlul orasului Tikrit, situat la 160 de kilometri nord de Bagdad.

Purtatorul lor de cuvant, Abu Mohammed al-Adnani, le-a cerut miercuri sa se indrepte catre Bagdad si l-a criticat pe Maliki pentru „incompententa”, intr-o inregistrare audio difuzata de reteaua americana de supraveghere a site-urilor islamiste, SITE.

Intr-o inregistrare audio datata de miercuri si atribuita purtatorului de cuvant al SIIL, Abu Mohammed al-Adnani, acesta din urma le „spune soldatilor sa mearga la Bagdad” si il critica pe premierul irakian Nouri al-Maliki pentru „incompetenta”, potrivit SITE, reteaua americana de supraveghere a site-urilor islamiste.

„Continuati sa va extindeti. Batalia inca nu face ravagii, dar le va face la Bagdad si la Karbala. Puneti-va centurile si fiti pregatiti”, afirma purtatorul de cuvant, potrivit traducerii postate pe site-ul SITE.

„Mergeti la Bagdad”, spune el in continuare.

Adresandu-se lui Maliki, pe care il califica un „vanzator de lenjerie de corp”, el declara:

„Nimeni nu este mai nebun decat dumneavoasta, cu exceptia celor care va accepta ca premier si comandant”.

„Ati pierdut o ocazie istorica pentru poporul vostru de a controla Irakul si siitii va vor blestema intotdeauna, atata timp cat vor trai”, adauga purtatorul de cuvant.

Ultima cucerire a jihadistilor sunniti este orasul Tikrit, la 160 de kilometri nord de Bagdad. Ei au mai incercat, fara succes, sa ocupe Samarra, la aproximativ o suta de kilometri de capitala Irakului, potrivit unor martori.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos