Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anuntat marti seara ca noua lege a salarizarii va impune ca sporurile acordate bugetarilor sa nu fie mai mari de 20% din nivelul salariului. Sporurile vor fi acordate vor fi de doua tipuri: pentru cei care muncesc la distante foarte mari sau in conditii extrem de periculoase si sporuri sa fie motivationale.
“Avem sporuri create ca artificii ca sa creasca salariile. Aceste sporuri fie vor fi reduse in suma fixa, de obicei, iar acolo unde salariile chiar trebuie sa creasca, pentru ca au fost lasati in urma, sa creasca pe grila de salarizare, sa creasca salariul de baza. Nu trebuie sa inventezi sporuri care mai de care mai nastrusnice, ci mai degraba ajuti omul sa aiba un salariu de baza mai mare.
Sunt unele categorii care nu au fost introduse pe grila de salarizare. Am primit de la autoritatile publice locale solicitarea sa fie si ei introdusi pe grila, pentru ca salarizarea din primarii, de exemplu, se face raportat la salariul primarului. Avem anomalii in care salarii dintr-o primarie micuta sunt mai mari decat intr-o primarie, resedinta de judet, uneori chiar mai mari decat in administratia centrala, ceea ce este nefiresc.
Intentionam ca in aceste principii de baza sa vina fiecare minister de linie si sa ne spuna cum trebuie facuta politica in domeniile pe care le coordoneaza. Eu, ca ministru al Muncii, nu pot sa intru in detaliu cu viziunea in politica salariala in Sanatate. Nu am cum sa stiu cum trebuie gandita cel mai bine aceasta.
Vom astepta propuneri de la Educatie, Sanatate, Justitie, Interne, Aparare, cu solicitarea noastra sa tina cont de aceste principii de baza. Dupa ce avem viziunile pe fiecare categorie socio-profesionala, mergem la Finante si vor spune «aceasta este anvelopa in care trebuie sa va incadrati si asezati-va planul de majorari ulterioare salariale in functie de asta».
Cred ca trebuie sa incheiem cu ipocrizia legata de sporurile inventate doar pentru a majora salariile. Politica noastra, in materie de salarizare in sistemul public, pleaca de la o mai buna ierarhizare pe grila de salarizare pentru categoriile socio-profesionale iar sporurile sa se acorde nu mai mult de 20% din nivelul salariului de baza.
Sporurile sa fie strict pe doua dimensiuni. O categorie de munca extrema, cum ar fi munca la distante foarte mari sau in conditii extrem de periculoase si una care sa fie de sporuri motivationale. In felul acesta vom avea o lege a salarizarii unitare”, a declarat Raluca Turcan la B1TV.
In acest moment sunt sporuri care ajung si la 85% din salariu, a anuntat anterior Turcan. Noua lege a salarizarii ar urma sa fie gata in maxim un an.
Liderul PNL si presedintele Camerei Deputatilor, Ludovic Orban, spunea ca ar fi de acord cu acordarea sporurilor de maxim 20% “raportat la cheltuielile de personal ale operatorului principal de credite, raportat individual la fiecare salariat, fie raportat la salariul minim sau salariul mediu brut, ca sa fie un procent in suma fixa”.