8.3 C
București
marți, aprilie 23, 2024
AcasăDosarRevenirea printre Lupi! Interviu cu Oreste Teodorescu despre kitschul social care intuneca...

Revenirea printre Lupi! Interviu cu Oreste Teodorescu despre kitschul social care intuneca sufletele romanilor!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Tineri din România și Bulgaria îi vor invita la vot pe bucureșteni

„Vote, Please!” este un proiect Erasmus+ are o durată...

Noua inselatorie pe WhatsApp. Metoda interviului de angajare!

O noua inselatorie face valuri pe WhatsApp si are...

Romania e deja calificata la Euro2024. Nu mai sunt bilete la meciul cu Elvetia!

Romania e deja calificata la Campionatul European din Germania,...

A mai trecut o vara fierbinte si Oreste a revenit reincarcat energetic dupa traditionalele tabere de alchimie spirituala pe care le face la Vama Veche, Sarmizegetusa si Moeciu de Sus. Este considerat unul dintre jurnalistii cei mai incomozi ai acestor zile fierbinti in care temperaturile de afara scad iar pulsul romanilor creste. Iata ce spune Oreste!

 

Stirea Zilei: Cum gasesti viata publica dupa aceasta pauza de vara?

Oreste Teodorescu: Mi-a ajutat bunul Dumnezeu sa ma pot detasa cateva luni pe an de tumultul vietii cotidiene prin taberele de la mare, munte si de la Sarmizegetusa, insa exista si un revers al medaliei: revenirea printre lupi! Cand sunt conectat la pulsul zilei, cand redevin jurnalist si ma confrunt cu cele mai tenebroase teme imi cam dispare seninatatea, se mai diminueaza optimismul si uneori se mai intuneca si sufletul. Privesc cu manie incapatanarea clasei politice de a intelege ca lipsa de viziune, de strategie si de proiecte nationale mari ne condamna la disolutie…

 

Stirea Zilei: Sa ramanem in nota aceasta spirituala si incinsa, totodata. Cum privesti construirea moscheei de la Bucuresti in acest context geopolitic si mai ales etnic-religios?

Oreste Teodorescu: Personal, nu cred ca megalomania imobiliara poate compensa pustiul credintei. Indiferent de cult, comuniunea tine de trairea vie si intima a relatiei cu Dumnezeu. Pentru crestini, acesta relatie devine personala prin intruparea Cuvantului lui Dumnezeu in persoana istorica a lui Iisus din Nazarteh, iar ortodocsii celebreaza biserica cea insufletita, adica acea constructie in care carmazile sunt oamenii, iar mortarul care le leaga, credinta in Dumnezeul cel Viu. Revenind la moschee si la contextul geopolitic, consider ca nu se justifica o asemenea mega constructie in Bucuresti, unde comunitatea musulmana este redusa, ci mi s-ar fi parut mai oportun daca s-ar fi gasit un teren in Dobrogea, de ce nu la Constanta? Apoi, strict din punct de vedere politic, este evident ca in contextul miilor de refugiati din Orientul Apropiat, care se indreapta cu hotarare spre Germania, aparitia uneia dintre cele mai mari moschei din Europa ar putea convinge un numar important de imigranti sa ramana si in Romania. Exista o ingrijorare din ce in ce mai vie cu privire la islamizarea Europei, tinand cont ca in majoritatea tarilor occidentale, bisericile crestine au fost transformate in pub-uri, iar tinerele generatii se afla intr-un vid spiritual. Islamul este o religie expansionista care face din convertire una dintre virtutile fundamentale ale „bunului musulman”. Noi suntem inca un popor profund crestin si din acest punct de vedere nu ma ingrijoreaza perspectiva moscheii de la Bucuresti. Exista totusi un aspect istoric pe care nu-l putem neglija. Terenul oferit de Guvern pentru ridicarea moscheii a apartinut voievozilor Brancoveni, decapitati la Istambul in 1714 tocmai pentru ca nu au vrut sa renunte la crestinism si sa imbratiseze islamul. Asadar, mi se pare ciudat ca terenul celor care au fost canonizati in 1992 fiind numiti Sfintii Mucenici Brancoveni sa intre exact in posesia urmasilor calailor lor…

 

Stirea Zilei: Care este parerea ta despre promovarea in exces a lucrarii pe pamant a parintelui Arsenie Boca de catre biserica, despre care am vazut ca de multe ori amintesti?

Oreste Teodorescu: Parintele Arsenie Boca este indubitabil patriarhul spiritual al romanilor, un geniu al sfinteniei, poate cel mai cult si profund duhovnic, care din pacate, vorba parintelui Necula, este foarte des citat, dar mai niciodata citit. Afluxul neincetat de la Prislop, interesul fantastic starnit de viata si scrierile parintelui ne arata si in ce sete de spiritualitate crestina ne aflam, dupa atata amar de vreme de prigoana materialist- dialectica. Din pacate, o asemenea personalitate devine mana cereasca si pentru negustorii, care au creat o adevarata industrie kitch, de la magneti de frigider pana la prosoape de plaja cu chipul parintelui nostru drag. Cred ca cea mai buna forma de a ne arata respectul si dragostea pentru profetul neamului nostru este sa-i citim exceptionalele lucrari: „Cararea Imparatiei” si „Cuvinte Vii”.

 

Stirea Zilei: As mai vrea sa te intreb cum au ajuns romanii sa se inchine la moaste mai mult decat la Dumnezeu…? Mi se pare ca sunt mai multi la moaste si mai putini la slujbe… de Craciun, de Inviere? Exista o explicatie?

Oreste Teodorescu:  Cultul moastelor este mai degraba o chestiune care tine de marketingul bisericesc decat de fundamentele teologice sau dogmatice. Iisus ne spune: „Eu sunt invierea si viata: cel ce crede in Mine, chiar daca va muri, va trai. Si oricine traieste si crede in Mine, nu va muri in veac”. Noi credem intr-un Dumnezeu Viu. Sfintii sunt cei induhovniciti, adica cei care s-au imbracat in straiele Vietii, caci asta este camasa lui Hristos: oceanul Vietii. Despre slujire, ca sa nu ratacim printre speculatii, mai bine sa-l citim pe Sf Apostol Pavel: ”

 

1.Iar cat priveste darurile duhovnicesti nu vreau, fratilor, sa fiti in necunostinta.
2.Stiti ca, pe cand erati pagani, va duceati la idolii cei muti, ca si cum erati manati.
3.De aceea, va fac cunoscut ca precum nimeni, graind in Duhul lui Dumnezeu, nu zice: Anatema fie Iisus! – tot asa nimeni nu poate sa zica: Domn este Iisus, – decat in Duhul Sfant.
4.Darurile sunt felurite, dar acelasi Duh.
5.Si felurite slujiri sunt, dar acelasi Domn.
6.Si lucrarile sunt felurite, dar este acelasi Dumnezeu, care lucreaza toate in toti.
7.Si fiecaruia se da aratarea Duhului spre folos.
8.Ca unuia i se da prin Duhul Sfant cuvant de intelepciune, iar altuia, dupa acelasi Duh, cuvantul cunostintei.
9.Si unuia i se da intru acelasi Duh credinta, iar altuia, darurile vindecarilor, intru acelasi Duh;
10.Unuia faceri de minuni, iar altuia proorocie; unuia deosebirea duhurilor, iar altuia feluri de limbi si altuia talmacirea limbilor.
11.Si toate acestea le lucreaza unul si acelasi Duh, impartind fiecaruia deosebi, dupa cum voieste.
12.Caci precum trupul unul este, si are madulare multe, iar toate madularele trupului, multe fiind, sunt un trup, asa si Hristos.
13.Pentru ca intr-un Duh ne-am botezat noi toti, ca sa fim un singur trup, fie iudei, fie elini, fie robi, fie liberi, si toti la un Duh ne-am adapat.
14.Caci si trupul nu este un madular, ci multe.
15.Daca piciorul ar zice: Fiindca nu sunt mana nu sunt din trup, pentru aceasta nu este el din trup?
16.Si urechea daca ar zice: Fiindca nu sunt ochi, nu fac parte din trup, – pentru aceasta nu este ea din trup?
17.Daca tot trupul ar fi ochi, unde ar fi auzul? Si daca ar fi tot auz, unde ar fi mirosul?
18.Dar acum Dumnezeu a pus madularele, pe fiecare din ele, in trup, cum a voit.
19.Daca toate ar fi un singur madular, unde ar fi trupul?
20.Dar acum sunt multe madulare, insa un singur trup.
21.Si nu poate ochiul sa zica mainii: N-am trebuinta de tine; sau, iarasi capul sa zica picioarelor: N-am trebuinta de voi.
22.Ci cu mult mai mult madularele trupului, care par a fi mai slabe, sunt mai trebuincioase.
23.Si pe cele ale trupului care ni se par ca sunt mai de necinste, pe acelea cu mai multa evlavie le imbracam; si cele necuviincioase ale noastre au mai multa cuviinta.
24.Iar cele cuviincioase ale noastre n-au nevoie de acoperamant. Dar Dumnezeu a intocmit astfel trupul, dand mai multa cinste celui caruia ii lipseste,
25.Ca sa nu fie dezbinare in trup, ci madularele sa se ingrijeasca deopotriva unele de altele.
26.Si daca un madular sufera, toate madularele sufera impreuna; si daca un madular este cinstit, toate madularele se bucura impreuna.
27.Iar voi sunteti trupul lui Hristos si madulare (fiecare) in parte.
28.Si pe unii i-a pus Dumnezeu, in Biserica: intai apostoli, al doilea prooroci, al treilea invatatori; apoi pe cei ce au darul de a face minuni; apoi darurile vindecarilor, ajutorarile, carmuirile, felurile limbilor.
29.Oare toti sunt apostoli? Oare toti sunt prooroci? Oare toti invatatori? Oare toti au putere sa savarseasca minuni?
30.Oare toti au darurile vindecarilor? Oare toti vorbesc in limbi? Oare toti pot sa talmaceasca?”

Stirea Zilei: Ai fost acuzat in multe randuri ca esti mason. Care este in realitate legatura ta cu masoneria si cum ar trebui sa vada romanii lucrarea masoneriei in Romania? Daca ne uitam putin in randurile masoneriei aflata la vedere este populata cu personaje destul de pestrite… unele chiar pestilentiale!

Oreste Teodorescu: Nu sunt mason. M-a interesat domeniul, l-am studiat foarte in profunzime si cred ca daca Masoneria a pornit in cautarea Cuvantului Pierdut, prin Crestinism l-a si gasit, caci Cuvantul s-a intrupat si a adus Buna Vestire cu 2000 de ani in urma. Prin misunea asumata a reconstruirii Templului lui Solomon, masoneria este de origine iudaica, iar poporul lui Israel a fost ales de catre Dumnezeu sa devina un neam preotesc. Si pentru ca am vorbit mai inainte despre parintele Arsenie Boca, am sa-l citez in contextul intrebarii, gasind in vorbele sale, raspunsul cel mai bun cu privire la reflexul iudaic al masoneriei: „Era ascuns in neamul acesta al poporului evreu un mare destin: desavarsirea prin el a tainei celei din veac ascunse si de ingeri nestiute. Trebuia, era scris in istoria nevazuta, ca la plinirea vremii, sa rasara intre oameni crinul neamului omenesc: Sfanta Fecioara, Maica Domnului. Era trebuinta de re-crearea acestei zidiri, povarnita spre plata pacatului, spre neindurata moarte. Prin acest popor evreu era prevazut sa se implineasca cea din urma stradanie a lui Dumnezeu in persoana, cea din urma dintre masurile ce mai ramaneau. Dar singura rezolvare, care mai avea sa faca viata neamurilor cu putinta, nu afla intre iudei ca raspuns decat fapta cea mai ucigasa a lor, cea din curtea lui Pilat si de pe dealul Capatanii. Crinul Bunei Vestiri, pe care dragostea L-a coborat din Cer intre oameni, iudeii il rastignira pe cruce. Cu fapta aceasta ucigasa, ei iesira din destinul lor, pentru care ostenise Dumnezeu cu ei atata amar de vreme, si-si bagara neamul sub rotile blestemului.” In concluzie am sa zic si eu ca daca Masoneria ii poate aduce pe iudei la Iisus, inseamna ca si-a regasit menirea sfanta a pastoririi neamurilor, dar daca incearca sa-i indeparteze pe crestini de Hristos, atunci aluneca pe panta celei mai teribile rataciri!

Stirea Zilei: Stiu ca iti place analiza istorica si politica, iar pe internet circula tot felul de comentarii cand esti basist, cand esti omul lui Felix… Oricum a-i da-o nu nimeresti! Al cui esti pana la urma?

Oreste Teodorescu:  Eu ii dispretuiesc deopotriva pe cei care se cred zei… Omnipotenta afisata a unor lideri politici sau oameni de afaceri mi se pare o blasfemie. Am invatat sa judec pomul dupa roadele pe care le da. Vazand ce au realizat pana acum atat Basescu cat si Voiculescu, pot sa afirm ca orice asociere cu ei mi se pare ofensatoare. Nu sunt omul nimanui, dar mi-as dori enorm sa fiu omul lui Dumnezeu…

 

 

Stirea Zilei: Cum simti aceasta criza a refugiatilor din perspectiva unui om citit si care are, chiar si onorific, calitatea de presedinte al Clubului de Cultura si Presa Romano-Arab?

Oreste Teodorescu: Daca am ramas un popor crestin intelegem ca mai presus de orice este sprijinul si intrajutorarea frateasca fata de toti cei aflati in nevoie. Nu trebuie sa confundam interesele politice, economice, chiar si pe cele nationale cu dezideratele unui vieti spirituale. Pacea si prietenia sunt armele copiiilor lui Dumnezeu. Sa-i primim si sa-i privim pe refugiatii de razboi cu compasiune si dragoste. Am incredere in serviciile secrete, autoritatile statului ca vor stii sa discearna intre teroristi si refugiati, intre profitori si bietii oameni goniti din casele lor din prea multa lacomie a stapanitorilor acestei lumi.

 

Stirea Zilei: Cum am ajuns dintr-o tara care a avut relatii pasnice de zeci de ani cu tarile arabe,  – vezi exporturile in tarile arabe, vezi miile de studenti din lumea araba stabiliti in Romania… Raed Arafat poate fi un exemplu de succes si altii – intr-o tinta strategica pentru Statul Islamic?

Oreste Teodorescu: Eu nu cred ca afirmatiile lui Omar Bakri cu privire la Romania sunt demne de luat in seama. Noi, nu avem de ce sa devenim o tinta a ISIS, pe deoparte ca nu ne facem vinovati cu nimic pentru situatia dezastroasa din Orientul Apropiat, participarea noastra la misiunile NATO nu a prejudiciat cu nimic, populatia civila, iar pe de alta parte, sunt multi arabi in Romania care se simt ca acasa, fiind pe deplin integrati in societate.

 

Stirea Zilei: Ce sanse le dai actualilor lideri politici la cum ii vezi, ma refer aici la Dragnea, Ponta, Iohannis, Blaga sau Oprea. Ma gandesc in primul rand la o interpretare de suprafata a gesturilor lor, a intentiilor de manipulare si din puncte de vedere numerologic, lucruri pe care le stapanesti foarte bine?

Oreste Teodorescu: A trecut un sfert de secol de la evenimentele din 1989 iar noi am ramas, din pacate martorii unui esec de proportii al clasei politice urate, bolnave, meschine, fara generozitate, fara idealuri si perspective. Asistam pasivi la falimentul Romaniei si nu intelegem foarte bine cine sau ce impiedica reformarea si evolutia natiei noastre.

Pronind de la celebra butada ca „cine nu-si amintesteste trecutul, este condamnat sa-l repete” voi afirma raspicat ca toti cei pomeniti de tine sunt actantii acestei catastrofale mosteniri comuniste.

Incepand cu anii 1990, destinele  socio-politico-economice ale Romaniei au intrat pe mainile unor grupuri de interese, nascute in instentinele esaloanelor II si III ale conducerii partidului comunist. Pana in 1996, averea statului roman a fost transferata catre conturi private, nascandu-se atat de nenatural, clasa privilegiatilor puterii. Astia au paralizat si blocat emanciparea democratica a Romaniei, mentinandu-ne intr-o zona gri, foarte usor de manipulat prin coruptie, asa am ramas fara industrie, agricultura, turism etc… Suntem in al doisprezecelea ceas, si daca nu ne trezim din acest cosmar autoindus, ne destructuram… Din pacate, nu cred ca mai exista solutii politice…

Ultimele stiri