Rise Project: Patronul fugar al Romania TV, Sebastian Ghita, isi ascunde banii facuti din contracte cu statul in Panama!

O investigatie Rise Project arata ca exista doua firme în PanamaPapers, cu trei oameni implicați direct: fratele lui Sebastian Ghiță, avocatul familiei și un fost angajat. 2012-2014, perioada în care cei trei – racordați la contracte guvernamentale de sute de milioane – au activat firmele offshore.

Acesta-i scorul unei scheme financiare care începe la Ploiești și se termină sub palmierii din America Centrală. Din Ploiești sunt beneficiarii finali: familia lui Sebastian Ghiță.

Cartelul e format din zeci de companii-ventuză care s-au capitalizat reciproc cu infuzii masive din bugetul național sau european. Banii circulau în zig-zag, după un algoritm care, la final, colecta profiturile în conturile familiei și ale firmelor sale fanion, Teamnet și Asesoft. Perioada de glorie a fost guvernarea Victor Ponta, prietenul asumat al mogulului Ghiță.

CELE DOUĂ COMPANII OFFSHORE

Au fost înregistrate în Ciudad de Panamá, la sediul Mossack Fonseca, și se numesc Tatran Business Inc și Evsenhurt Invest Corp. Prima avea operațiuni de „holding/consultanță/trading” în România, Guatemala, Costa Rica și Mexic, iar a doua o administra pe prima.

Inițial au fost “firme de raft”, fiind create în pachete de câte zece și ținute inactive până în momentul vânzării lor efective. E o practică uzuală în industria offshore, prin care consultanții răspund rapid necesităților de moment ale clienților din întreaga lume.

În cazul Ghiță, necesitatea a apărut în martie 2013, când avocații panamezi au primit un email de la niște parteneri din Cipru, tot consultanți offshore, care solicitau activarea uneia dintre “firmele de raft” rezervate de ei cu trei ani înainte (2010). Era vorba despre Tatran Business Inc. Ciprioții care antamaseră compania îi anunțau atunci pe colegii din Panama să urgenteze procedurile, întrucât firma era „deja vândută” și aveau nevoie de acte pentru client. Și cealaltă căsuță poștală, Evsenhurt Invest Corp, provine dintr-o “serie de raft” a panamezilor, comandată de aceiași avocați ciprioți în 2008.

Evsenhurt și Tatran sunt legate. O arată o minută din noiembrie 2014 a ședinței acționarilor Tatran Business Inc din care reiese că prima o deține pe cea de-a doua.

RUSUL DIN CIPRU

dk_cutCei care au comandat firmele din Panama, în numele familiei Ghiță, sunt ciprioții de la firma Consulco, un alt registratar offshore prolific.

Toată corespondența cu panamezii de la Mossack Fonseca se poartă prin consultanții ciprioți, la un moment dat chiar prin angajatele românce ale Consulco. Firma are birouri în Cipru, România, Bulgaria, Ucraina, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie și Rusia.

Unul dintre fondatorii Consulco este contabilul rus Dmitri Khenkin (foto stânga), iar firma se laudă cu expertiză vastă pe piața post-sovietică și cu un număr impresionant de clienți în regiune.

Directorii-paravan băgați de Consulco în offshore-urile panameze ale lui Sebastian Ghiță au fost folosiți, în roluri similare, și în schema prin care Ivan Malyushin, fost director-adjunct al Departamentului pentru Afaceri Prezidențiale de la Kremlin, și-a ascuns o firmă offshore cu ajutor registratarilor Consulco și Mossack Fonseca. Detalii, AICI.

Citeste continuarea pe Rise Project