RMGC va depune in contul statului roman o garantie de 146 milioane dolari, anual, pentru proiectul Rosia Montana!

Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb, a declarat ca investitorul canadian va depune in contul statului roman pentru proiectul Rosia Montana, o garantie de 146 milioane de dolari, plus o garantie suplimentara, in caz de accident ecologic, in valoare de 25 milioane dolari, potrivit agerpres.ro.

‘Rolul ministerului in acest proiect de lege /exploatarea de la Rosia Montana, n.r./ a fost sa ne asiguram ca introducem toate standardele de mediu conform tuturor directivelor de mediu europene. Am introdus garantii financiare de mediu, ceea ce nu exista in anii anteriori. Garantia de mediu este de 146 milioane de dolari anual, ea urmand sa fie reintregita ori de cate ori se apeleaza la ea. Aceasta garantie de mediu va intra in vigoare inainte de pornirea proiectului. Acesti bani sunt la dispozitia statului roman si, in plus fata de acesti bani, pentru ca ecologizarea zonei nu se poate face intr-un singur an, mai avem o garantie suplimentara pentru a preveni accidentele de mediu, in valoare de 25 milioane dolari anual. Aceste sume sunt puse la dispozitia statului in fiecare an, pe toata perioada de exploatare (…) Daca investitorul reabiliteaza zona conform contractului, ei isi banii inapoi, dar daca intra in faliment, statul ramane cu banii de garantie’, a explicat ministrul Mediului.

Potrivit oficialului, votul personal din Parlament in ceea ce priveste subiectul Rosia Montana va depinde de parerea electoratului din colegiul din care face parte.

‘Nu ma dezic de ceea ce am zis in Parlamentul European, dar deindata ce va exista o alta tehnologie, voi fi pentru aceasta. Sunt de acord si sustin principiul de a face exploatari fara cianura, dar suntem obligati sa tinem cont de prevederile legale si standardele europene. Votul meu din Parlament va depinde de modul in care cetatenii m-au trimis in Parlament. Nu votez doar componenta de mediu, ci tot proiectul’, a spus Rovana Plumb.

Joi, 12 septembrie a.c., premierul Victor Ponta a precizat ca ministrul Mediului a semnat si a avizat favorabil proiectul privind exploatarea de la Rosia Montana, iar acordul de mediu va fi emis daca legea va fi adoptata in Parlament.

Guvernul a adoptat, in data de 27 august 2013, proiectul de lege referitor la Rosia Montana.

Actul normativ prevede aprobarea unui acord in baza caruia actionarul majoritar al proiectul minier aurifer, Rosia Montana Gold Corporation /RMGC/, va transfera in etape cu titlu gratuit catre actionarul minoritar controlat de statul roman o cota de 5,69% din capitalul social al companiei. Participatia indirecta a statului roman urmeaza sa ajunga, astfel, la 25%. Redeventa miniera aplicabila proiectului minier va fi de 6% (fata de 4% in cazul celorlalte proiecte miniere) cu optiunea statului roman de a solicita plata acesteia in natura.

De asemenea, investitorul se angajeaza sa intreprinda conservarea, amenajarea si revitalizarea patrimoniului cultural, sa asigure protectia mediului si eliminarea poluarii istorice, sa contribuie la dezvoltarea economica si culturala durabila a comunitatii din Rosia Montana.

Textul adoptat de Guvern mai prevede declararea proiectului ca fiind de utilitate publica si de interes national deosebit, dar si mandatarea unor entitati publice sa aduca la indeplinire unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana.

Conform planului de afaceri al actionarului majoritar, implementarea si desfasurarea exploatarii minereurilor auro-argentifere vor duce la crearea a 2.300 locuri de munca in faza de constructie si 900 locuri de munca in faza de operare.

In 9 si 10 septembrie a.c., senatorii Comisiei juridice si cei ai Comisiei de administratie au dat un vot negativ, in unanimitate, proiectului de lege referitor la Rosia Montana. Ulterior, premierul Victor Ponta a afirmat ca, in cazul in care Parlamentul respinge proiectul de la Rosia Montana, licenta de exploatare nu se va pune in aplicare.