Corupția, nepotismul, sistemul de asistență socială care încurajează nemunca, sunt câteva bile negre pe care le vede orice român care trece granița. Din păcate, mulți rămași în țară închid ochii doar-doar vor face parte și ei din sistemul clientelar.
Elena Ștefan are 44 de ani, este originară din Iaşi, iar în ţară a absolvit facultatea de medicină veterinară. Are doi copii, un băiat şi o fată, de care este deosebit de mândră, ambii absolvenţi de studii superioare. Băiatul a terminat Academia de Poliţie, iar fata, Facultatea de electronică, telecomunicaţii şi tehnologia informaţiei.
În Italia, Elena nu s-a mulţumit doar cu un simplu loc de muncă şi a făcut tot posibilul să se perfecţioneze. A urmat cursurile şcolii de infirmiere din Siena şi în prezent lucrează ca paramedic.
Elena a făcut parte din echipajele Protecţiei Civile italiene care au intervenit încă din primele ore în zonele afectate de inundaţiile din Liguria în 2015 sau în localităţile din jurul oraşului Aquila afectat de cutremurul din 2009. A salvat vieţi, dar a şi suferit, găsind corpuri fără viaţă sub dărâmături, inclusiv cel al unui copil român. Pentru merite deosebite, pe 2 octombrie 2011 i s-a acordat cea mai înaltă disticţie primită de voluntari: ”Crucifixul de aur”.
Nu de puține ori, Elena s-a gândit la posibilitatea reîntoarcerii în patrie. Multe lucruri însă, în opinia sa, nu funcționează bine.
Elena într-un interviu acordat agenției de știri Diaspora Azi. și preluat de gazetaromaneasca.com:”Aș porni de la un exemplu. Cunosc persoane care, după ani de muncă în străinătate, s-au întors în România și au început o afacere. Și partea frumoasă care este ? Nu poți face lucruri cinstite mai bine zis NU ești lăsat în pace și nu poți supraviețui.
Cei care au averi colosale le-au făcut cinstit? O știm cu toții, că aici, o mână spală pe alta. De aceea, aș vrea să se schimbe câteva lucruri esențiale: o altă gândire, o altă mentalitate, să poți oferi copiilor un alt viitor, alte oportunități, șansa de a deveni un om cu drepturi dar și obligații, să respectăm orice om indiferent de statutul social…apoi totul vine de la sine.”, ne-a spus ea.
”În România la loc de cinste este șpaga, nepotismul și prostia. Diaspora trimite bani acasă și acoperă găurile din deficitul României…dar implicarea ei nu este binevenită. Banii cu care venim sunt bani munciți, nu bani din ajutoare sociale, așa cum se acordă ajutoarele sociale în România.
Bani pe care plătim taxe și impozite în țările unde suntem rezidenți. Noi, diaspora, am învățat să nu mai tolerăm abuzurile, să ne respectăm și de aceea nu suntem bineveniți acasă. Iată de ce ne simțim străini în țara noastă, România.”