Acasă ACTUALITATE Romania are dreptul LEGAL sa revendice 15% din Antarctica! Romania NU ARE...

Romania are dreptul LEGAL sa revendice 15% din Antarctica! Romania NU ARE un politician in stare sa faca asta!

731

Pe 30 ianuarie 1920, englezul Edward Bransfield a descoperit Antarctica. La 197 de ani de la acel moment, un lucru mai puțin cunoscut de către oameni este faptul că și România poate avea o colonie pe continentul înghețat.

15% din Antarctica, continent pentru care se desfășoară procese internaționale de revendicare, ar aparține României datorită lui Teodor Negoiță, explorator român decedat în 2011. Conform unor cercetători, diplomații români pot solicita ca zona neutră, nerevendicată de alte state, să fie administrată de țara noastră.

Emil Racoviță a explorat acest continent descoperit în 1820 în anul 1897 în cadrul unei expediții internaționale. Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe ne-au precizat că o astfel de idee nu este posibilă, conform Libertatea.

„Antarctica are un regim juridic special, guvernat de Tratatul Antarcticii (Washington, 1 decembrie 1959), la care este parte și România.  Tratatul prevede că teritoriul Antarcticii poate fi folosit doar pentru scopuri pașnice și stabilește libertatea de cercetare științifică în Antarctica. Dispozițiile tratatului nu afectează revendicările teritoriale formulate până la momentul adoptării sale (respectiv cele ale Argentinei, Australiei, Chile, Franței, Marii Britanii, Noii Zeelande și Norvegiei). În același timp, în conformitate cu art. IV al Tratatului de la Washington, pentru perioada de valabilitate a Tratatului nu este permisă nicio nouă revendicare teritorială”, a spus ministerul de externe.

Chiar și dacă s-ar face acest lucru, revendicarea va fi una simbolică pentru că în Antarctica nu locuiesc decât cercetători. Însă în viitor, statele care dețin suprafețe pe acest continent pot obține controlul efectiv al teritoriului și administrarea apelor maritime. Așa cum încearcă în acest moment Marea Britanie.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos