Avocatul Pavel Abraham, fost inspector general al Poliției Române, a criticat protestele organizate în țară și a reamintit că în anumite situații forțele de ordine pot folosi armament adevărat pentru a preveni violențele.

Pavel Abraham a comentat critic protestele organizate duminică în București și în zeci de orașe din țară față de proiectele Guvernului de amnistie și modificare a Codului Penal.

„Vreau să vă spun – nu se ajunge la asta – și mulți vor crede că exagerez, că în câmpul democratic, dacă situația o impune, pentru a evita anumite violențe de proporții, se poate folosi și armament adevărat. Se somează de mai multe ori. Intrăm într-o grilă de tratare a unei manifestații până la capăt”, a spus Abraham la România TV.

Abraham a precizat că mitingurile trebuie organizate legal.

„Eu sunt adeptul de a manifesta pașnic, dar în cadru legal. Dacă nu respecți cadrul legal, atunci statul trebuie să intervină”. El a îndemnat instituțiile statului să ia măsuri.

„Mișcările acestea sunt ilegale. Nimeni nu-și asumă răspunderea dacă degenerează. Sunt un pericol la adresa securității statului. Eu critic slăbiciunea guvernului, care de frică nu ia măsuri ca jandarmii să își facă datoria, ca Poliția, serviciile să culeagă informațiile și să îi tragă la răspundere. (…) Structura este anarhică, dar sunt pioni care sunt instruiți. Să nu se poată invoca violența sau tenta de violență au fost instruiți cu acel manual de desfășurare să aibă copii în brațe, să aibă câini de acasă, elemente care în fața celor care constată să arate că acțiunea e spontană. Dar riscul este enorm”, a avertizat Abraham după protestele pașnice care au strâns în stradă aproape 100.000 de oameni în întreaga țară și peste hotare.