Acasă Economie Romania in 2014: Guvernul pregateste legislatia privind insolventa oraselor! Vezi DOCUMENTUL!

Romania in 2014: Guvernul pregateste legislatia privind insolventa oraselor! Vezi DOCUMENTUL!

27

Cum va arata Romania din 2014? Guvernul pregateste legea care prevede ca primariile pot intra in insolventa ca orice alta firma.

Actul normativ este inca in stadiul de proiect si este elaborat sub forma unei ordonante de urgenta.

Noua ordonanta permite companiilor care au creante asupra autoritatilor locale sa ceara in instanta insolventa oricarei primarii, pe o procedura destul de apropiata de cea a insolventei comerciale.

Volumul mare al datoriilor primariilor fata de firme este una dintre problemele-cheie ale acordului cu FMI.

“Daca problema arieratelor nu e rezolvata, dar poate fi rezolvata pana intram in boardul FMI de la sfarsitul lui iunie. Ministrii Chitoiu si Voinea va pot da graficul nostru de reducere a arieratelor”, a spus ieri ministrul Victor Ponta.

Intrebat daca are garantia ca scrisoarea de intentie va intra in boardul FMI si va trece in bune conditii, asa cum a declarat vicepremierul Daniel Chitoiu, Ponta a raspuns:

„Nu are nimeni o asemenea garantie”.

Cand devine insolventa o primarie:

Insolventa este starea patrimoniului unitatii administrativ-teritoriale, caracterizata prin existenta unor dificultati financiare, prin lipsa acuta de

disponibilitati banesti, ce conduce la neachitarea obligatiilor de plata, lichide si exigibile pe o anumita perioada de timp. Insolventa este prezumata in urmatoarele situatii:

a) neachitarea obligatiilor de plata lichide si exigibile, mai vechi de 120 de zile si care depasesc 50% din bugetul general al unitatii administrativ teritoriale, fara a se lua in calcul cele aflate in litigiu comercial;

b) neachitarea drepturilor salariale izvorate din raporturile de munca siprevazute in bugetul de venituri si cheltuieli, pe o perioada mai mare de 120 de zile de la data scadentei.

Vezi aici DOCUMENTUL!

 

Sursa: economica.net

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos