Acasă Politica Romania ramane sub supravegherea Comisiei Europene

Romania ramane sub supravegherea Comisiei Europene

36

Comisia Europeana a luat nota de reinstalarea in functie a presedintelui Traian Basescu si considera ca procesul de respectare a cadrului juridic si constitutional este acum complet, insa va ramane vigilenta cu privire la evolutiile din Romania prin intermediul MCV, a declarat un purtator de cuvant al Comisiei.

 

„Preocuparea noastra a fost ca procesul juridic, procesul constitutional sa fie respectat in conformitate cu statul de drept. Am luat nota astazi de reinstalarea presedintelui in functie si noi consideram ca este o etapa suplimentara in cadrul acestui proces. (…) Deci, luam nota de faptul ca acest proces este acum complet respectat asa cum am cerut si noi, dar ramanem vigilenti”, a declarat, ieri, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene Olivier Bailly, in cadrul briefingului zilnic de presa, raspunzand unei intrebari adresate de jurnalisti.

 

El a adaugat ca prin intermediul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) in domeniul justitiei, Comisia Europeana va urmari „foarte strans” evolutiile din Romania, cu privire la care va prezenta un raport in cadrul MCV pana la sfarsitul anului. „Asa cum am spus si in urma cu cateva saptamani, Comisia va continua sa urmareasca evolutiile din Romania de o maniera foarte stransa si vom elabora un raport in cadrul MCV pana la finalul acestui an cu privire la aceste evolutii”, a mai spus oficialul CE.

 

In urma cu o saptamana, la 21 august, dupa decizia Curtii Constitutionale cu privire la referendumul din 29 iulie, Comisia Europeana a difuzat un comunicat de presa in care sublinia ca procedura legala de reinstalare a presedintelui Basescu trebuie respectata si adresa un apel fortelor politice din Romania sa actioneze responsabil pentru depasirea divizarilor interne.

 

„Comisia Europeana cheama toate fortele politice sa respecte valorile europene, sa actioneze cu responsabilitate si sa lucreze constructiv pentru depasirea divizarilor, in interesul Romaniei. Respectul pentru domnia legii si pentru independenta justitiei sunt esentiale pentru refacerea stabilitatii politice si a credibilitatii economice in Romania. Comisia Europeana va continua sa monitorizeze situatia cu atentie. Va adopta un nou raport in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare pana la finele anului”, se mentiona in comunicatul Comisiei.

 

In raportul pe MCV prezentat pe 18 iulie, Comisia Europeana a solicitat abrogarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului privind referendumul si respectarea deciziilor Curtii Constitutionale.

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos