Acasă Politica In cautarea unui mediu democratic: Socialistii Europeni isi muta congresul de la...

In cautarea unui mediu democratic: Socialistii Europeni isi muta congresul de la Bucuresti

37

Partidul Socialistilor Europeni (PES) va muta congresul din 28-29 septembrie de la Bucuresti la Bruxelles, surse din cadrul partidului afirmand ca la baza deciziei stau ingrijorarile cu privire la incalcarea valorilor democratice de catre premierul Victor Ponta, al carui partid, PSD, este afiliat la PES. Aceleasi surse sustin ca „doar cativa lideri” ai partidelor afiliate PES din Europa au confirmat participarea la congresul de la Bucuresti, restul fiind reticenti la a fi gazduiti de Ponta, care a fost criticat de la preluarea functiei de premier, in primavara, potrivit site-ului EurActiv.com.

 

In momentul in care s-a decis organizarea congresului la Bucuresti, anul trecut, Ponta era in opozitie. Avand in vedere ca alegerile parlamentare din Romania vor avea loc in toamna, congresul avea ca scop sa consolideze imaginea internationala a acestuia inaintea scrutinului. Dar intre timp, Ponta a preluat puterea, iar de atunci Romania a fost afectata de lupte politice care au atras critici inclusiv din partea Uniunii Europene.

 

Surse din cadrul PES au declarat ca in timp ce liderii partidelor de centru-stanga nu vor sa fie criticati in propriile tari pentru ca au fost gazduiti de un lider atat de controversat ca Ponta, exista si preocupari ca acesta sa nu fie afectat inaintea alegerilor.

 

Congresul PES, care are loc de doua ori in cinci ani, urmeaza sa aleaga un nou presedinte. Singurul candidat pana in prezent este presedintele interimar Serghei Stanisev, fost premier si lider al Partidului Socialist Bulgar, ales la 24 noiembrie 2011 pentru a-i succeda lui Poul Nyrup Rasmussen. Rasmussen, care s-a retras din activitate, a fost premier danez si presedinte al partidului timp de aproape opt ani. Noul presedinte al PES va fi ales pentru o perioada de doi ani si jumatate.

 

O decizie de a muta congresul la Bruxelles ar trebui insotita de o motivatie care sa salveze prestigiul si sa fie folosita la nivel intern in Romania, acesta fiind un exercitiu dificil pentru secretariatul PES, spuneau surse din randul socialistilor.

 

Motivatia oficiala a mutarii congresului PES a venit din partea lui Hannes Swoboda, liderul grupului S&D din Parlamentul European. „Decizia de a solicita amanarea sau mutarea la Bruxelles a Congresului Partidului Socialist European a fost luata de PSD. Solicitarea ne-a fost prezentata verbal in aceasta dimineata de catre presedintele PSD, domnul Victor Ponta, intr-o intalnire avuta cu mine si presedintele PES, Serghei Stanisev „, a declarat telefonic pentru Mediafax Swoboda, el adaugand ca aceasta discutie cu Ponta a avut loc la reuniunea din Africa de Sud a Internationalei Socialiste.

 

De asemenea, Swoboda a precizat ca solicitarea facuta verbal de Ponta va fi urmata de textul unei scrisori pe aceasta tema care va fi adresata de conducerea PSD, iar Stanisev va informa prezidiul PES, dupa care decizia privind transferarea Congresului din 28-29 septembrie de la Bucuresti la Bruxelles va fi anuntata oficial vineri, 31 august, sau la inceputul saptamanii viitoare.

 

Potrivit lui Swoboda, decizia PSD a fost motivata de dorinta ca acest eveniment important pentru socialistii europeni sa nu fie „umbrit de conditiile de puternica divizare politica din Romania”.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos