Acasă Economie Romania va avea cea mai mare statie de reproducere a sturionilor salbatici...

Romania va avea cea mai mare statie de reproducere a sturionilor salbatici din Uniunea Europeana!

51

Romania va avea cea mai mare statie de reproducere a sturionilor salbatici din Uniunea Europeana, la Tamadau, in judetul Calarasi, potrivit mediafax.ro.

Investitiile in statia de reproducere a sturionilor situata in judetul Calarasi au inceput in urma cu aproape zece ani, iar daca initial capacitatea acesteia a fost de 200.000 de puieti, in urma proiectului finantat de UE care se deruleaza in prezent capacitatea acesteia va ajunge la 500.000 de puieti.

„In luna octombrie, statia modernizata cu sprijinul tehnologiei germane va putea fi inaugurata, dar va fi data in folosinta anul viitor. Am investit peste cinci milioane de euro in aceasta statie si va fi cea mai mare investitie din Romania si, cu siguranta, cea mai mare statie de reproducere a sturionilor salbatici din UE”, a declarat directorul societatii, Robert Raduta.

In opinia sa, trebuie prelungita perioada de prohibitie a pescuitului sturionilor din Dunare care, potrivit reglementarilor legale in vigoare, urmeaza sa se incheie in anul 2016, in conditiile in care resursele de sturion din Marea Caspica, Marea Azov sunt epuizate, iar morun nu mai exista decat in Romania.

Pentru o dezvoltare pe termen lung a populatiei de sturioni din Dunare trebuie continuat programul de repopulare a Dunarii cu exemplare acestei familii de pesti, program initiat de Ministerul Agriculturii dar intrerupt timp de trei ani, din cauza lipsei resurselor financiare.

„Suta la suta perioada de prohibitie a pescuitului sturionilor trebuie sa continue, iar specialistii si UE vor decide acest lucru. Generatiile inca nu s-au refacut. Noi am pierdut viza si sipul, iar daca nu continuam prohibitia pierdem nisetrul. Anul trecut, pescarii mi-au adus patru nisetri, cu un an in urma – opt. Deci, nu mai sunt nisetri, iar programul de repopulare a Dunarii ar trebui prelungit cu cel putin trei ani”, a spus Robert Raduta.

Potrivit unui raport World Wide Fund, Romania si Bulgaria, care erau cei mai importanti exportatori de caviar provenit de la sturionii salbatici din zona Dunarii, detin, in prezent, cea mai mare populatie naturala la aceasta specie din UE considerata de autoritatile romane in pericol din cauza exploatarilor ilegale.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos