Romanii din DIASPORA fac un APEL DISPERAT catre Iohannis: Traim UMILINTE mai mari ca in 2014!

Federatia Asociatiilor de Romani din Diaspora (FADERE) i-a trimis o scrisoare deschisa presedintelui Klaus Iohannis, in care ii cere sefului statului sa intervina pentru „a asigura suficiente sectii de vot” la alegerile parlamentare din aceasta toamna. „Nu credeam vreodată că va fi posibil să retrăim batjocura la care am fost supuși în 2014. Dar se pare că cele mai negre coșmaruri se adeveresc și că situația va fi de câteva ori mai umilitoare „, spun romanii din diaspora in scrisoarea deschisa adresata presedintelui Iohannis.

Doar 3.613 romani din strainatate au cerut inscrierea in Registrul Electoral pentru alegerile parlamentare din toamna, potrivit ultimei comunicari facute de Autoritatea Electorala Permanenta pe data de 25 iulie. Dintre cei 3.613 care au cerut inscrierea, 2.913 mentioneaza optiunea pentru votul prin corespondenta, iar 700 pentru votul in sectiile de votare, scrie Hotnews.ro.

„Modificările aduse legii electorale au creeat mari probleme pentru românii din diaspora. După cum știți, în acest moment s-au înscris pentru votul prin corespondența și în Registrul Elecoral abia în jur de 3 000 de persoane”, arata reprezentantii FADERE, in scrisoarea deschisa.

„De asemenea, au apărut alte modificări importante,  conform noilor prevederi, putând fi înființate secții de votare doar în Misiunile Consulare și acolo unde cel puțin 100 de români au cerut în mod expres acest lucru. Până în acest moment nu sunt semnale că s-ar fi strâns în vreun loc mai mult de astfel de 100 de cereri pentru a se putea înființa vreo secție de vot. Prin urmare, în țările unde există comunități mari de români vor fi de cel puțin 4 ori mai puține secții de vot decât în 2014”, se mai arata in documentul citat.
„Va rugăm să interveniți și împreună cu Guvernul României să asigurați suficiente secții de vot. Nu credeam vreodată că va fi posibil să retrăim batjocura la care am fost supuși în 2014. Dar se pare că cele mai negre coșmaruri se adeveresc și că situația va fi de câteva ori mai umilitoare”, arata romanii din diaspora, in scrisoare.
 „De asemenea, observăm pe zi ce trece o strategie tot mai evidentă de demonizare, jignire și insulare a Diasporei pentru opțiunile sale politice. Afirmăm răspicat că nu milioanele de români din afară granițelor sunt vinovați pentru necunoașterea ultimelor modificări legislative, ci guvernanții care erau oblgati să găsească cele mai bune strategii de informare a lor și care au cheltuit cu inconstientă bugete apreciabile în acest scop”, mai spun semnatarii scrisorii.
„Contăm pe sprijinul dumneavoastră pentru îndreptarea în cel de-al douăsprezecea ceas a acestei situații penibile care ar putea din nou să afecteze imaginea României în lume”, se incheie scrisoarea deschisa adresata sefului statului.
Premierul Dacian Ciolos a declarat, pe 20 iulie, ca este ingrijorat din cauza numarului scazut de persoane din diaspora inscrise in Registrul electoral. „Am cateva ingrijorari, pentru ca sunt extrem de putini oameni inscrisi in acel Registru Electoral prevazut pentru diaspora, care este un element esential fara de care, asa cum e scrisa legislatia acum, din pacate nu putem organiza sectii de votare decat pe baza inscrierilor in acel registru”, a afirmat primul ministru.

Guvernul a anuntat, ulterior, ca la mijlocul lunii august urmeaza sa puna in dezbatere publica un proiect de Ordonanta de Urgenta care sa modifice legea electorala dupa care vor fi organizate alegerile parlamentare din toamna.

Asociatiile romanesti din diaspora care semneaza aceasta scrisoare sunt:

FADERE Federatia asociatiilor de romani din Europa – Presedinte Daniel Tecu

FEDROM Federatia asociatiilor de romani din Spania – Presedinte Miquel Fonda Stefanescu

FARA Federatia asociatiilor de romani din Cordoba

FIADDIE Federatia internationala a asociatiilor pentru apararea drepturilor imigrantilor din Europa – Presedinte Balan Ion

ARCS Asociati romanilor din Coslada si San Fernando – Presedinta Nelia Parcalabescu

ARCM Asociatia romanilor din Comunidad de Madrid, Spania -Presedinta Corina Trif

ARM Asociatia Romanilor din Mostoles, Spania – Presedinta Adelina Parvu

ATRIUM Asociatia muncitorilor romani din Spania -Presedinta Paul Catrinescu

AREA Asociatia artistilor romani din Spania – Presedinte  Claudiu Toma

ADERE Asociatia pentru dezvoltarea economica si culturala a romanilor din Spania – Presedinte Simion Florian

AMARE Asociatia femeilor prietene romance din Europa – Presedinta Dorina Sisu

Asociatia de emigranti la Sagra-Valcea, Spania – Presedinta Maxim Lenuta Vera

Asociatia Inimi de roman,Spania – Presedinta Cucu Monica

Centrul Cultural Romano-Austriac Unirea – Presedinte Ioan Codja

Asociatia culturala internationala Soleil de L’est  Franta – Presedinte Michel Gavaza

Asociatia de mediator interculturali romani CORUM Spania – Presedinta Diana Dinu

Asociatia Mica Romanie Portugalia – Presedinte Dragan Gheorghe

Societatea de Limba Română din Voivodina – Republica Serbia – Presedinte Lucian Marina

Asociatia Duth-Ro Olanda – Presedinta Mariana Mihaila

Asociatia Familia din Israel  – Presedinte Dragos Nelersa

Asociatiei, DACIA e.V.Nürnberg -Presedinta Ionela van Rees- Zota

Asociatia parintilor romani din Italia – Presedinte Sorici Constantin

Asociatia Congresul romanilor din Canada – Presedinte Cristi Bucur