Acasă Finante Romanii economisesc 39 de euro, nemtii 180

Romanii economisesc 39 de euro, nemtii 180

49

Romanii economisesc 9% din venitul lunar, la fel de mult ca austriecii, cehii si germanii, insa in termeni nominali sumele economisite de romani sunt cele mai reduse din 12 tari europene, avand in vedere diferentele mari intre salarii, reiese din cel mai recent barometru Erste Group. Cel mai mult economisesc polonezii, care pun deoparte lunar 16% din venit, slovacii, sarbii si turcii, care strang 13% in fiecare luna.

 

In termeni nominali, romanii economisesc 39 de euro pe luna, cea mai scazuta suma din tarile analizate. Germanii conduc din punct de vedere al sumelor economisite lunar (178 euro), urmati de austrieci (164 euro), polonezi (90 euro), slovaci (83 euro) si cehi (78 euro). Ungurii, ucrainenii, sarbii, croatii si muntenegrenii pun deoparte mai putin de 50 de euro pe luna.

 

Barometrul Erste Group privind economisirea, realizat de IMAS International pentru Erste Group, cuprinde 12 tari din Europa Centrala si de Est (ECE), respectiv Croatia, Republica Ceha, Germania, Ungaria, Muntenegru, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia, Turcia, Ucraina si Austria. Cu exceptia Austriei, unde au fost intervievate circa 900 de persoane, in toate celelalte state la sondaj au participat aproximativ 500 de persoane.

 

Numai 20%-30% dintre cetatenii ECE sunt multumiti de suma pe care reusesc sa o economiseasca in prezent, fata de peste jumatate dintre austrieci sau germani. Ucrainenii sunt cel mai putin multumiti, urmati de romani, sarbi si unguri.

 

Romanii sunt cei mai pesimisti dintre tarile analizate si cand vine vorba de asteptarile privind economisirea in urmatorii cinci ani, astfel ca 52% considera ca vor pune mai putini bani deoparte. Doar 22% dintre persoanele intervievate din Romania spun ca vor economisi mai degraba mai mult in urmatorii cinci ani, iar 27% estimeaza ca vor pune deoparte aceeasi suma de bani ca in prezent.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos