6.3 C
București
duminică, martie 3, 2024
AcasăACTUALITATERusia a facut SA DISPARA UN MILIARD DE DOLARI din Republica Moldova!

Rusia a facut SA DISPARA UN MILIARD DE DOLARI din Republica Moldova!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Procurori anticorupţie şi auditori americani efectuează cercetări în legătură cu tranzacţii „misterioase” prin care suma de un miliard de dolari a „dispărut”, o situaţie stânjenitoare pentru Republica Moldova, cea mai săracă ţară din Europa care doreşte să adere la UE, relatează site-ul Business Recorder.

drapelScandalul ameninţă să destabilizeze sistemul bancar al fostei republici sovietice cu 3,5 milioane de locuitori, suma însemnând „foarte mult” pentru acest stat sărac, comentează site-ul.

Cazul dispariţiei miliardului a ieşit la iveală după ce Banca Centrală a Republicii Moldova a descoperit că trei bănci au acordat împrumuturi în valoare totală de un miliard, reprezentând 15% din PIB-ul ţării.

Instituţiile financiare respective, Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, deţin aproape o treime din activele bancare ale ţării, inclusiv bani pentru plata pensiilor.

Tranzacţiile par că au fost efectuate în decurs de câteva zile, chiar înaintea alegerilor parlamentare de la sfârşitul lui noiembrie.

Cei care au primit fondurile nu au fost identificaţi, iar banii par să fi „dispărut”.

„Nu pot să explic cum poate cineva să fure o sumă atât de mare de bani dintr-o ţară atât de mică”, a declarat recent Pirkka Tapiola, reprezentantul UE la Chişinău.

Potrivit unui raport parlamentar, care a ajuns la presă, o parte din bani ar fi fost transferată către patru bănci ruseşti.

Liderul opoziţiei socialiste Igor Dodon a declarat că el bănuieşte că banii au ajuns în conturile unor firme offshore, „unde s-a pierdut urma”. „Banii au fost daţi ştiindu-se că nu vor fi rambursaţi niciodată”, a declarat el pentru AFP.

Ultimele stiri