10.2 C
București
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăStirea zileiS-a dovedit stiintific: barbatii sunt buni la o singura activitate, femeile au...

S-a dovedit stiintific: barbatii sunt buni la o singura activitate, femeile au obiceiuri riscante!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Potrivit unei analize a accidentarilor facuta de o echipa de la Universitatea Purdue din SUA, barbatii sunt buni la o singura activitate iar femeile au obiceiuri riscante! Mitul ca Napoleon Bonaparte a reusit sa faca cu usurinta mai multe lucruri in acelasi timp a fost demontat de noi studii care arata ca femeile sunt mai bune la multitasking.

Acest lucru se vede cel mai clar in testele de trecere in viteza de la o activitate la alta. Cu un avans mare asupra barbatilor, femeile sunt mai rapide, mai calme, mai atente, mai organizate, mai ales in etapa de planificare a multitasking-ului.

Alte studii, mai putin numeroase, au constatat ca barbatii au rezultate mai bune atunci cand se concenteaza pe o singura activitate. Un motiv pentru aceste constatari contradictorii poate fi faptul ca cele mai multe studii de pana acum au investigat diferentele de gen folosind sarcini de laborator artificiale care nu corespund activitatilor complexe si provocatoare ale multitasking-ului in viata de zi cu zi. Si exista un alt posibil vinovat pentru concluziile mixte – diferiti cercetatori definesc multitasking-ul in mod diferit.

Din studiile facute cu barbati si femei cu abilitatile cognitive, se stie ca performanta sexelor este in general destul de asemanatoare. Cu toate acestea, exista cateva sarcini in care barbatii si femeile se depasesc reciproc.

Barbatii tind sa se descurce mai bine atunci cand isi imagineaza cat de complexe ar arata figurile tridimensionale daca ar fi rotite. Femeile depasesc in general barbatii in a isi aminti o lista de cuvinte sau conversatii. La urma urmei, tot mai multe proiecte de cercetare descopera ca ambele sexe stau prost la multitasking si ofera dovezi ale eficientei scazute a multitasking-ului si ale potentialului sau de risc ridicat. Deci, chiar daca femeile sunt mai bune in a controla mai multe activitati in acelasi timp, acesta nu este neaparat un avantaj. O alegere perdanta este, de exemplu, urcarea si coborarea scarilor, potrivit unei analize a accidentarilor facuta de o echipa de la Universitatea Purdue din SUA.

Dintre toate tipurile de caderi, cele de pe scari duc cel mai adesea la rani, inclusiv decese sau la consecinte grave pentru mobilitate si sanatate in general. S-a constatat ca si copiii sub 3 ani, tinerii, in principal femei, si cei peste 85 de ani sunt cei mai predispusi sa cada pe scari. Pentru femeile in anii activi, probabilitatea de a se rani pe trepte este cu 80% mai mare decat riscul barbatilor de varsta lor.

Pentru cei mai mici si cei mai in varsta, exista o explicatie logica a accidentelor si are legatura cu echilibrul si mobilitatea. In anii de tinerete, se pare ca influenteaza nu atat factorii fizici si fiziologici, cat obiceiurile comportamentale care faciliteaza distragerea atentiei. Tendinta femeilor de a avea mai multe sarcini in acelasi timp si de a vorbi pe scari poate fi mai riscanta decat obiceiul barbatilor de a face mai multi pasi deodata si de a nu se uita la trepte. In mod logic, „scurtarea” numarului de trepte poate fi explicata in multe cazuri prin inaltimea masculina mai mare, respectiv prin picioarele mai lungi.

Cercetatorii au observat comportamentul tinerilor, femei si barbati, pe doua scari de lungimi diferite. Studiul a identificat opt tipuri de comportamente de risc: nu folosesc balustrada, nu se uita la trepte la coborare, poarta pantofi nepotriviti, au o conversatie, folosesc dispozitive electronice, au mainile in buzunare, transporta ceva si sar pe trepte.

Obiceiurile femeilor se dovedesc a fi mai riscante, desi, spre deosebire de barbati, acestea nu sar peste pasi si nu se uita la picioare cand calca pe o platforma. E mult mai probabil ca femeile sa faca mai multe sarcini in timp ce urca scarile si poarta o conversatie. Echipa de cercetare a concluzionat ca acest lucru ar putea explica diferenta dintre ranile pricnuite pe scari la barbati si femei, in functie de tiparele comportamentale ale acestora.

sursa: Rador Radio Romania

Ultimele stiri