35.7 C
București
marți, iulie 9, 2024
AcasăACTUALITATESabotaj sau avertisment pentru ce urmează? Americanii stiau de luni de zile...

Sabotaj sau avertisment pentru ce urmează? Americanii stiau de luni de zile ca vor avea loc atacuri asupra conductelor de gaz din Marea Baltica

in:

Stiri pe acelasi subiect

Victorie simbolica a rusilor la Avdiivka

Victorie simbolică a rusilor la Avdiivka după ce armata...

Zelenski vrea o ”resetare” în conducerea ţării

Volodimir Zelenski a declarat ca vrea o  ”resetare” de...

Cel putin 10.000 de civili au murit nevinovati in conflictul din Ucraina

Cele mai recente cifre din razboiul din Ucraina arata...

Agentia Centrala de Informatii a SUA (CIA) a avertizat in urma cu cateva saptamani Germania in legatura cu posibile atacuri asupra conductelor de gaz din Marea Baltica, a anuntat revista germana Spiegel, dupa ce au fost raportate scurgeri de gaz in conductele rusesti catre Germania.

Guvernul german a primit pontul CIA in vara, a relatat Spiegel, citand surse neidentificate, adaugand ca Berlinul presupune un atac tintit asupra conductelor Nord Stream 1 si 2.

Un purtator de cuvant al guvernului german a refuzat sa comenteze, a adaugat Spiegel, citat de Reuters.

Garda de coasta suedeza a descoperit o a patra scurgere de gaz din conductele Nord Stream, a declarat un purtator de cuvant al institutiei pentru cotidianul Svenska Dagbladet, transmite Reuters.

Uniunea Europeana suspecteaza ca un act de sabotaj este probabil cauza scurgerilor recente din gazoductele Nord Stream 1 si 2 si a promis ca va intensifica masurile de protectie a infrastructurii sale energetice in urma acestor incidente.

”Doua dintre aceste patru scurgeri sunt in zona economica exclusiva a Suediei”, a declarat purtatorul de cuvant al Garzii de coasta suedeze, Jenny Larsson. Celelalte doua scurgeri au fost semnalate in zona economica exclusiva a Danemarcei.

Cea de-a patra scurgere s-a produs in gazoductul Nord Stream 2, in apropiere de o gaura mai mare identificata in conducta Nord Stream 1.

Trei scurgeri de gaz din conductele Nord Stream 1 si 2 ce leaga Rusia de Germania prin Marea Baltica au fost semnalate in zonele economice exclusive ale Danemarcei si Suediei, in apropierea insulei daneze Bornholm.

Seismologii din Danemarca si Suedia inregistrasera luni explozii puternice in zona respectiva.

Livrarile de gaz prin conducta Nord Stream 1 au fost oprite de Rusia luna aceasta, iar noul gazoduct Nord Stream 2 nu a fost dat in exploatare in urma sanctiunilor europene impuse Rusiei dupa inceperea agresiunii militare contra Ucrainei. Desi scoase din functiune, cele doua conducte au ramas pline cu gaz.

Ultimele stiri