6.5 C
București
sâmbătă, martie 2, 2024
AcasăSocialAngajariSalariul a scazut in ianuarie cu 8,8%! Vezi domeniul in care se...

Salariul a scazut in ianuarie cu 8,8%! Vezi domeniul in care se castiga cei mai multi bani in Romania

in:

Stiri pe acelasi subiect

salariu mediuSalariul mediu nominal net a fost de 1.548 lei in luna ianuarie, in scadere fata de luna precedenta cu 149 lei (8,8%), iar salariul mediu brut s-a diminuat cu 8,7%, la 2.138 de lei, a anuntat joi Institutul National de Statistica (INS).

Cel mai mare salariu net s-a platit in transporturi aeriene (3.799 lei), iar cele mai mic in hoteluri si restaurante (840 lei).

Indicele castigului salarial real pentru luna ianuarie 2013 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 90%.

In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.

In luna ianuarie 2013, in majoritatea domeniilor nivelul salariului net a fost mai mic decat in luna precedenta ca urmare a acordarii in decembrie 2012 a primelor ocazionale (inclusiv pentru sarbatori si sfarsitul de an), platii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete cadou si tichete de masa).

De asemenea, salariile din luna ianuarie au fost mai mici ca urmare a nerealizarilor de productii ori incasarilor mai mici (functie de contracte) sau a angajarilor de personal cu castiguri salariale mici.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net au fost de 20-26,5%, in extractia minereurilor metalifere, activitati de editare, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta (cu exceptia mobilei si a fabricarii articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite) si telecomunicatii,

Salariile au scazut intre 17% si 20% in domeniul fabricarii produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, extractia carbunelui superior si inferior, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor.

Cu 13-15,5% au scazut salariile in domeniul fabricarii bauturilor, al fabricarii substantelor si a produselor chimice, activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), transporturi pe apa, fabricarea echipamentelor electrice, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), cercetare-dezvoltare si industria metalurgica.

Usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au inregistrat in cazul activitatilor extractive (2,1%) si au fost cauzate de concediile fara plata ale a personalului cu salarii mici ori ca urmare a realizarilor mai mari de productie.

In sectorul bugetar s-au inregistrat scaderi ale ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in sanatate si asistenta sociala (-1,4%) si invatamant (-1,3%), in principal ca urmare a acordarii de prime in luna decembrie salariatilor din unitatile private.

Usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna decembrie 2012 s-au inregistrat in administratia publica (0,7%) ca urmare a promovarilor in gradul profesional.

In ianuarie 2013 comparativ cu ianuarie 2012, salariul net a crescut cu 5,5%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 99,6%.

 

Ultimele stiri