Acasă Cultura Sarbatoarea Sfintilor Petru si Pavel: Ce spune traditia ca nu e bine...

Sarbatoarea Sfintilor Petru si Pavel: Ce spune traditia ca nu e bine sa faci azi si ce inseamna daca tuna si fulgera!

51

Potrivit legendei, Sfinţii Petru şi Pavel stau în Lună: primul la dreapta, al doilea la stînga. Sfîntul Petru este cel care are cheile de la poarta şi încăperile Raiului, fiind şi mîna dreaptă a lui Dumnezeu. Petru ar fi şi cel care stăpîneşte piatra, grindina şi este patronul plugarilor.

În popor sărbătoarea se numeşte Sîn-Petru de Vară şi marchează miezul verii agrare şi răstimpul secerişului. În multe povestiri şi snoave populare Sîn-Petru apare ca un om obişnuit: îmbracă straie ţărăneşti, lucrează pămîntul, creşte vite şi, desigur, pescuieşte.

De sărbătoarea Sfinţilor Petru şi Pavel apar licuricii – care ar fi scînteile căzute pe pămînt după ce sfîntul Petru plesneşte din biciul său. Licuricii vin în ajutorul celor rătăciţi prin pădure, îndrumîndu-i spre potecă.


 

Citeste si:

Sarbatoarea Sf. Gheorghe: Ce spune TRADITIA ca este bine sa faci in aceasta zi!

Ce spune traditia ca NU ai voie sa faci in NOAPTEA MAGICA de SANZIENE!


 

În această zi încetează a mai cînta cucul şi privighetoarea. Iată cum se arată în popor de ce nu mai cîntă cucul: „un singur naş a avut cucul, şi ăla o fost Sîmpietru. Dar cum o fost el cucul p-atunci, s-a apucat de-a furat caii lui naşu-su. Naşu-su aleargă mereu după ei, doar-doar o pune mîna pe ei. De la Sîmpietru înainte cucul nu mai cîntă, de frica naşu-su, că-l aude“. Fiind pus mai mare peste încăperile Raiului, Sîn-Petru împarte hrana animalelor sălbatice – şi mai ales lupilor, aceasta zi fiind denumită şi „Sărbătoarea lupilor“, şi fierbe grindina pentru a o mărunţi prin topire şi a deveni mai puţin primejdioasă pentru oameni şi ogoare, scrie monitorulexpres.ro.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos