Acasă Cultura Sarbatoarea Sfintilor Petru si Pavel: Ce spune traditia ca nu e bine...

Sarbatoarea Sfintilor Petru si Pavel: Ce spune traditia ca nu e bine sa faci azi si ce inseamna daca tuna si fulgera!

49

Potrivit legendei, Sfinţii Petru şi Pavel stau în Lună: primul la dreapta, al doilea la stînga. Sfîntul Petru este cel care are cheile de la poarta şi încăperile Raiului, fiind şi mîna dreaptă a lui Dumnezeu. Petru ar fi şi cel care stăpîneşte piatra, grindina şi este patronul plugarilor.

În popor sărbătoarea se numeşte Sîn-Petru de Vară şi marchează miezul verii agrare şi răstimpul secerişului. În multe povestiri şi snoave populare Sîn-Petru apare ca un om obişnuit: îmbracă straie ţărăneşti, lucrează pămîntul, creşte vite şi, desigur, pescuieşte.

De sărbătoarea Sfinţilor Petru şi Pavel apar licuricii – care ar fi scînteile căzute pe pămînt după ce sfîntul Petru plesneşte din biciul său. Licuricii vin în ajutorul celor rătăciţi prin pădure, îndrumîndu-i spre potecă.


 

Citeste si:

Sarbatoarea Sf. Gheorghe: Ce spune TRADITIA ca este bine sa faci in aceasta zi!

Ce spune traditia ca NU ai voie sa faci in NOAPTEA MAGICA de SANZIENE!


 

În această zi încetează a mai cînta cucul şi privighetoarea. Iată cum se arată în popor de ce nu mai cîntă cucul: „un singur naş a avut cucul, şi ăla o fost Sîmpietru. Dar cum o fost el cucul p-atunci, s-a apucat de-a furat caii lui naşu-su. Naşu-su aleargă mereu după ei, doar-doar o pune mîna pe ei. De la Sîmpietru înainte cucul nu mai cîntă, de frica naşu-su, că-l aude“. Fiind pus mai mare peste încăperile Raiului, Sîn-Petru împarte hrana animalelor sălbatice – şi mai ales lupilor, aceasta zi fiind denumită şi „Sărbătoarea lupilor“, şi fierbe grindina pentru a o mărunţi prin topire şi a deveni mai puţin primejdioasă pentru oameni şi ogoare, scrie monitorulexpres.ro.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
1
2
Articolul precedentUn preot a luat vaca unor tineri DREPT TAXA DE CUNUNIE! Acum BOR il cerceteaza!
Articolul următorÎnainte se vedea din SPATIU, acum nu se mai vede nici de pe Pamant! Marele Zid Chinezesc DISPARE vazand cu ochii!