Acasă Romani in strainatate Scandal in Franta: de ce se liberalizeaza piata muncii pentru romani si...

Scandal in Franta: de ce se liberalizeaza piata muncii pentru romani si mai ales romi?

45

Dublarea numarului de meserii accesibile romanilor si bulgarilor, anuntata duminica de guvernul francez, este „o decizie scandaloasa”, in conditiile in care Franta este afectata de un somaj „in masa”, denunta Marine le Pen intr-un comunicat. „Astfel, Guvernul anticipeaza cu cateva luni o obligatie europeana perfect absurda, acceptata atat de catre PS (Partidul Socialist, la putere), cat si de catre UMP (dreapta, in opozitie)”, apreciaza sefa Frontului National (FN) intr-un comunicat postat pe site-ul NationsPresse.

 

Accesul la locuri de munca pentru romani si bulgari a fost extins in Franta la 291 de meserii, fata de 150 anterior, in sectoare in care angajatorii intampina dificultati la recrutare, potrivit unei decizii publicate duminica in Jurnalul Oficial. Aceasta relaxare a fost anuntata la 22 august de catre Guvern, in acelasi timp cu suprimarea unei taxe pe care angajatorul avea obligatia sa o plateasca pentru recrutarea de cetateni europeni din Romania si Bulgaria, majoritatea romi, prezenti in Franta.

 

Printre meseriile nou autorizate figureaza cea de coafor, tinichigiu auto, transportator de mobila la mutarea locuintei, intretinator de spatii verzi, manager de personal pentru bucatarie. Lista completata acopera majoritatea sectoarelor, inclusiv constructii si lucrari publice (muncitor, reparator de acoperisuri, desenator, etc.), hotelier (bucatar, ospatar, etc.), agricultura, pescuit, industrie (sudor, mecanic, etc.), comert si intretinere. Pe lista se afla si functii in domeniul informatic, bancar si financiar.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos