Stirea zilei

Scheletul celui mai vechi stramos cunoscut al oamenilor a fost descoperit in China! FOTO + VIDEO

Scheletul celui mai vechi stramos cunoscut al oamenilor care a trait in urma cu 55 de milioane de ani a fost descoperit in China.

Potrivit oamenilor de stiinta, acea vietuitoare avea o inaltime de doar cativa centimetri, cantarea abia 30 de grame, avea o coada lunga si degete osoase.

Paleontologii, al caror studiu a fost publicat miercuri in revista Nature, considera ca aceste fosile ii vor ajuta pe oamenii de stiinta sa completeze arborele genealogic al evolutiei primatelor, o categorie de vietuitoare din care face parte si omul.

„Acest schelet ne va spune o mare parte din istoria originii primatelor si a stramosilor nostri indepartati”, a declarat intr-o teleconferinta cercetatorul Xijun Ni de la Academia de Stiinte din Beijing, coordonatorul studiului.

Descoperirea dateaza din urma cu zece ani, atunci cand Xijun Ni organiza sapaturi arheologice in provincia chineza Hubei. Atunci i-a fost aratata o fosila descoperita de un taran intr-o cariera din apropiere de Jingzhou, nu foarte departe de fluviul Yangtze.

1Archicebus

Fosila era prinsa intr-o roca sparta in doua bucati, relevand scheletul si forma sa imprimata in carcasa sa minerala.

A fost nevoie de multi ani de munca asidua si de folosirea unor scanere 3D pentru a realiza o imagine completa si detaliata a animalului.

Scheletul apartine unei primate atat de ciudata si de mica, mai mica si decat „lemurul doamnei Berthe” (Microcebus berthae), un lemur pigmeu din Madagascar care, cu cei 9 centimetri ai sai, este cea mai mica primata vie din lume.

Scheletul arata ca animalul era deosebit de bine adaptat la viata arboricola. Cu membre lungi, coada lunga si degete fine, „el trebuie sa fi fost un excelent saritor arboricol, activ in timpul zilei si care se hranea esential cu insecte”, afirma Xijun Ni.

Stramosul tuturor primatelor a fost denumit Archicebus achilles. „Archicebus” inseamna „prima maimuta cu coada”, iar „achilles” este o referire la legendarul luptator grec si la anatomia particulara a calcaiului micutei primate.

„Archicebus este radical diferit de toate celelalte primate cunoscute, vii sau fosile”, a precizat Chris Beard de la Carnegie Museum of Natural History din Pittsburgh, care a participat la acest studiu.

„Seamana cu un hibrid bizar, cu talpile unei maimute mici, bratele, picioarele si dintii unei primate foarte primitive si un craniu inzestrat cu ochi uimitor de mici”, a explicat el.

Acest schelet aproape complet este cel mai vechi al unei primate descoperit pana in prezent. El a batut cu 7 milioane de ani recordul precedentilor titulari ai acestui titlu (Darwinius, descoperit in Germania, la Messel, si Notharctus, descoperit in statul american Wyoming).

Archicebus este atat de important pentru cercetatori pentru ca a trait intr-o epoca in care speciile de primate au inceput sa se diferentieze intre ele.

De-a lungul evolutiei, o ramura a primatelor a dat nastere tarsierilor actuali, mici primate nocturne si arboricole cu ochi foarte mari. O alta ramura a dat nastere antropoidelor (maimute mari fara coada), un grup vast care include mai ales cimpanzeul, gorila, urangutanul si omul.

Cariera in care a fost descoperit Archicebus era in epoca un lac, devenit astazi un fel de „pestera a lui Ali Baba” pentru paleontologi, cu o multime de fosile de pasari si de pesti din Eocen. In epoca, Terra era un fel de sera uriasa, acoperita de palmieri care cresteau pana in Alaska.

„Era cu adevarat o perioada formidabila pentru primate”, a declarat Chris Beard. Dupa parerea sa, descoperirea lui Archicebus in China nu este rodul hazardului. In Eocen, regiunea era un „punct cald” al biodiversitatii, care dat foarte probabil nastere primelor primate.

„Cele mai recente descoperiri paleontologice indica faptul ca primii pasi decisivi in evolutia primatelor, inclusiv in evolutia spre antropoide, au fost facuti probabil in Asia, nu in Africa, asa cum se credea in urma cu 20 de ani”, spune cercetatorul american.

Primele antropoide ar fi migrat apoi spre Africa, unde au ajuns in urma cu circa 38 milioane de ani. In ceea ce priveste maimutele mari si al oamenii, acestia s-au diferentiat din mai multe linii diferite in Africa, in urma cu 5-10 milioane de ani.

Sursa: mediafax.ro

Click pentru a comenta

Lasa un Raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri

Spre TOP