Acasă ACTUALITATE Schimbare radicala de ton a Ungariei in relatia cu Romania!

Schimbare radicala de ton a Ungariei in relatia cu Romania!

17

România nu a ridicat nicio obiecţie faţă de faptul că unele partide maghiare desfăşoară o campanie electorală în Transilvania, în perioada premergătoare alegerilor generale din 2018, a declarat luni ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, relatează agenţia MTI, potrivit Mediafax.

Szijjarto a precizat că a discutat cu omologul său român, Teodor Meleşcanu, despre acest subiect sensibil.

Mi-a spus: ; Sper că această abordare sobră va fi menţinută. România a recunoscut, de asemenea, cetăţenia dublă şi a acordat-o multor etnici români dincolo de frontierele sale. Acesta este motivul pentru care România nu a făcut niciodată remarci critice grave despre faptul că Ungaria a acordat rapid cetăţenie pentru etnicii săi„, a declarat Peter Szijjarto.

Referindu-se la centenarul unirii Transilvaniei cu România, şeful diplomaţiei de la Budapesta speră că „partidele politice din Ungaria vor fi destul de înţelepte să nu recurgă la metode care ar putea expune comunitatea etnică maghiară la atacurile forţelor extremiste sau naţionaliste; vom face tot posibilul pentru a evita acest lucru, cu atât mai mult cu cât, din motive istorice, 2018 va fi un an de importanţă majoră pentru România„.

Întrebat despre interdicţia aplicată anul trecut diplomaţilor ungari de a participa la ceremoniile din România de 1 decembrie, Peter Szijjarto a declarat că nu vede niciun motiv să revizuiască această decizie.

Diplomatul a adăugat însă că guvernul ungar respectă mereu poziţia comunităţilor etnice maghiare în privinţa acestui subiect. În consecinţă, decizia de anul trecut a fost motivată de poziţia partidului etnic maghiar RMDSZ privind aniversarea din România.

Articolul precedentCumpara Romania TV? Nici nu a iesit bine din puscarie ca Voiculescu a si plecat la Belgrad sa se intalneasca cu Sebastian Ghita!
Articolul următorAnexarea Crimeei a creat un precedent! Un apropiat al lui Putin propune alipirea Transnistriei, la schimb cu oferirea Republicii Moldova Romaniei!