20.1 C
București
joi, iunie 13, 2024
AcasăDivertismentComentariul zileiScrisoare deschisă, adresata lui Tariceanu: Copiii noştri nu sunt nemuritori, chiar dacă...

Scrisoare deschisă, adresata lui Tariceanu: Copiii noştri nu sunt nemuritori, chiar dacă lor așa li se pare, acum. De ce vreti sa le scurtati viata?

in:

Stiri pe acelasi subiect

Rusia plănuiește acte teroriste și de sabotaj în Uniunea Europeană

Agențiile de informații ale statelor europene au fost informate...

Studentii ieseni au dat lovitura in SUA cu o inima artificiala pentru copii

O echipa de tineri studenti la Universitatea de Medicina...

Roboti umanoizi care „vor transforma lumea” in urmatorii doi ani

Rapiditatea cu care evolueaza lumea este uimitoare, iar de...

Conducerea Asociatiei ASPOR a transmis o scrisoare deschisa adresata lui Calin Popescu-Tariceanu si Valeriu Zgonea, referitoare de posibilitatea de a reintroduce fumatul in spatiile publice din Romania. Asociaţia ASPOR a fost înfiintată în 1998, în Tîrgu Mures, devenind pe parcurs o organizaţie naţională, cu recunoaştere mondială.

Redam mai jos scrisoarea:

”Către domnii Călin Popescu-Tăriceanu și Valeriu Zgonea

Cui aparține, de fapt, alegerea?

Fumatul este interzis! De câte ori nu vedem această interdicţie, de câte ori n-am auzit că „Fumatul dăunează grav sănătăţii” – şi totuşi nu pricepem gravitatea situaţiei.

Nu e vorba aici doar de nişte probleme de gust sau de drepturile noastre mereu invocate. Este vorba despre drepturile altora, ale fumătorilor pasivi, şi mai ales ale copiilor noştri care „cresc” în pub-uri. Acolo merg după ore, acolo discută şi acolo îşi dispută profesorii, iubitele, iubiţii, pe noi, pe părinţi și chiar rezultatele lor la sport.

Ei bine, nu e totuna unde se petrece această socializare, în ce ambianţă, în ce împrejurări. Spus mai pe şleau, la ce îi obligă ambianţa asta pe adolescenţi? Aşa cum, la țară, nu eşti cu adevărat bărbat dacă nu bei pălincă, nici la oraș nu eşti, dacă încă n-ai fumat o ţigară „ultimul răcnet”.

Rezultatele se văd cu ochiul liber. Dar studiile ne spun mai mult: jumătate din fumători va deceda prematur ca urmare a acestei pasiuni. De asemenea, știm că în țările în care s-au introdus (și nu s-au modificat) legile antifumat, numărul de fumători a scăzut (aici cuvântul e la locul lui: ) dramatic. Nu doar cifra celor pasivi, și nu doar în locurile interzise. Legea antifumat s-a dovedit – de exemplu în Anglia – cea mai populară (agreată și de fumători!) și mai eficientă intervenție de încurajare a abandonării fumatului. Tot aici, se anticipează prevenirea a 40.000 de decese premature în următorii 10 ani. Toate acestea, fără să falimenteze restaurantele. Care s-au bucurat chiar de o creștere a vânzărilor!

Osteoporoza este doar una dintre consecințele fumatului, nici pe departe cea mai devastatoare (un studiu prospectiv al fracturilor de șold arată o dublare a incidenței fracturilor în rândul fumătorilor).

Unii vor spune poate: este alegerea lor… Dar oare chiar putem spune că a fi crescuți într-o ambianță permisivă – în definitiv – mortală este alegerea acestor tineri?

Este alegerea dumneavoastră, domnilor! Alegerea și responsabilitatea dumneavoastră!

Vă rugăm respectuos să nu daţi înapoi în această problemă! Să n-o mai întoarcem ca la Ploiești!

Vă sugerăm – mai degrabă – efectuarea unui sondaj de opinie. Nu se poate să nu fi observat: publicul larg, inclusiv fumătorii, nu protestează. Se bucură de beneficiile legii. Alții protestează, iar acesta nu are nicio legătură cu drepturile și libertățile omului.

Copiii noştri nu sunt nemuritori, chiar dacă lor așa li se pare, acum. Dar noi, ce drept avem să le scurtăm, cu bună știință, viața?

Cu respect,

Andrea Ildiko Gasparik, MD, PhD, preşedinte ASPOR

Salvina Mihalcea, MD, vicepreşedinte ASPOR”

Sursa: Rador

Ultimele stiri