Acasă Economie Scumpire uriasa la pompa: Pretul barilului de petrol a depasit 120 de...

Scumpire uriasa la pompa: Pretul barilului de petrol a depasit 120 de dolari! Ne asteapta majorari maisve de preturi!

Contractele futures la petrol au crescut luni, Brent-ul depășind 120 de dolari/baril după ce Arabia Saudită a majorat prețurile pentru vânzările sale din iulie, semnalând o ofertă restrânsă chiar și după ce producătorii OPEC+ au convenit să accelereze creșterea producției în următoarele două luni.

Reuters raportează că petrolul Brent s-a întărit cu 68 de cenți, sau 0,6%, până la 120,40 dolari pe baril, după ce a atins un maxim al zilei de 121,95 dolari, informează Mediafax.

Contractele futures pentru țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) au crescut cu 61 de cenți, sau 0,5%, la 119,48 dolari pe baril, după ce anterior au atins un maxim al ultimelor trei luni de 120,99 dolari.

Arabia Saudită a majorat prețul oficial de vânzare pentru luna iulie a țițeiului ușor arab cu 2,10 dolari față de iunie, până la o primă de 6,50 dolari față de media referințelor din Oman și Dubai, a anunțat duminică producătorul petrolier de stat Aramco.

OSP-ul din iulie este cel mai ridicat din luna mai, când prețurile au atins maxime istorice din cauza îngrijorărilor legate de întreruperea livrărilor din Rusia din cauza sancțiunilor.

Creșterea prețului a avut loc în pofida unei decizii luate săptămâna trecută de Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații săi din grupul OPEC+, de a crește producția în iulie și august cu 648.000 de barili pe zi, sau cu 50% mai mult decât era planificat.

Irakul a declarat vineri că și-a propus să crească producția la 4,58 milioane de bpd în iulie.

Decizia OPEC+ de a devansa creșterea producției este considerată în general ca fiind puțin probabilă pentru a satisface cererea, deoarece alocarea sporită este repartizată între toți membrii, inclusiv Rusia, care se confruntă cu sancțiuni.

Luni, Citibank și Barclays și-au majorat previziunile de preț pentru 2022 și 2023, pe fondul înăspririi ofertelor rusești și al revenirii întârziate a petrolului iranian.

Analiștii de la Citi au spus că fluxurile reconfigurate către Asia ar putea însemna că producția și exporturile rusești nu vor scădea în cele din urmă atât de mult, ci mai degrabă între 1 milion și 1,5 milioane de bpd.

„Din cele 1,9 milioane bpd de exporturi europene de țiței pe cale maritimă, aproximativ 900.000 bpd ar putea fi redirecționate către alte piețe, cum ar fi China/India, sau ar putea rămâne pe unele piețe europene cu acces limitat la petrolul non-rusesc.”

Barclays se așteaptă ca producția de petrol rusesc să scadă cu 1,5 milioane bpd până la sfârșitul anului 2022.

Separat, Eni din Italia și Repsol din Spania ar putea începe să trimită petrol venezuelean în Europa chiar de luna viitoare pentru a compensa țițeiul rusesc, au declarat pentru Reuters cinci persoane familiarizate cu această chestiune, reluând astfel schimburile de petrol contra datorie, întrerupte în urmă cu doi ani, când Washingtonul a intensificat sancțiunile împotriva Venezuelei.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
Articolul precedentO bijuterie a arhitecturii romanesti, salvata de omul de afaceri Mohammad Murad. Investitie de 25 mil. de euro!
Articolul următorInca un produs cu Salmonella vandut la Lidl. A fost retras de urgenta!