22.4 C
București
marți, mai 21, 2024
AcasăACTUALITATEInternationalSecretarul de stat american Antony Blinken avertizeaza ca raboiul din Fasia Gaza...

Secretarul de stat american Antony Blinken avertizeaza ca raboiul din Fasia Gaza poate cuprinde tot Orientul Mijlociu

in:

Stiri pe acelasi subiect

Secretarul de stat american Antony Blinken s-a aflat duminica in Iordania si Qatar la inceputul unui efort diplomatic de cinci zile in Orientul Mijlociu, in incercarea de a evita un razboi mai amplu in regiune. De asemenea, el urmeaza sa viziteze Cisiordania si Egiptul in aceasta saptamana.

„Acesta este un moment de tensiune profunda pentru regiune. Este un conflict care ar putea cu usurinta sa se metastazeze, provocand si mai multa insecuritate si suferinta”, a declarat Blinken intr-o conferinta de presa la Doha, inainte de a se indrepta spre Abu Dhabi.

Secretarul de stat american Antony Blinken va avea luni discutii in Emiratele Arabe Unite si Arabia Saudita, inainte de a se indrepta spre Israel, dupa ce a avertizat ca razboiul din Gaza s-ar putea extinde in intreaga regiune in lipsa unor eforturi de pace coordonate, in timp ce Israelul a promis ca va continua sa lupte pana cand Hamas va fi eliminat, relateaza Reuters, informeaza News.ro.
Regele Abdullah al Iordaniei l-a indemnat pe Blinken sa foloseasca influenta Washingtonului asupra Israelului pentru a face presiuni asupra acestuia in vederea unei incetari imediate a focului si a avertizat asupra „repercusiunilor catastrofale” ale continuarii campaniei militare a Israelului.

Netanyahu nu se opreste

„Razboiul nu trebuie oprit pana cand nu vom atinge toate obiectivele: eliminarea Hamas, returnarea tuturor ostaticilor nostri si asigurarea faptului ca Gaza nu va mai reprezenta o amenintare pentru Israel”, a declarat el la inceputul unei sedinte saptamanale a cabinetului, duminica. „Le spun acest lucru atat dusmanilor nostri, cat si prietenilor nostri”.

In pofida ingrijorarii la nivel mondial cu privire la mortile si distrugerile din Gaza si a apelurilor generalizate pentru incetarea focului, opinia publica israeliana ramane ferm in favoarea operatiunii care vizeaza anihilarea gruparii Hamas care conduce Gaza, desi sprijinul pentru Netanyahu a scazut brusc.

Oficialii israelieni spun ca aproximativ 1 200 de persoane au fost ucise si 240 au fost luate ostatice in atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, cea mai sangeroasa zi din istoria tarii, iar relatarile despre atrocitatile aparute ulterior au lasat un sentiment ca supravietuirea sa este in joc. Se crede ca mai mult de 100 de ostatici sunt inca detinuti de Hamas.

Ofensiva israeliana s-a soldat pana in prezent cu 22.835 de morti in Gaza, au anuntat duminica oficiali palestinieni din domeniul sanatatii, dupa ce in ultimele 24 de ore numarul mortilor si al ranitilor a crescut cu 111 si 250.

Duminica, Blinken si oficialii din Qatar au discutat despre eforturile de eliberare a ostaticilor despre care se crede ca sunt inca detinuti de Hamas, dupa ce un acord anterior mediat de Qatar a esuat, lucru despre care premierul qatarez a spus ca a fost afectat de uciderea recenta a unui lider de top al Hamas.

In timpul calatoriei sale, Blinken urmareste, de asemenea, sa faca presiuni asupra natiunilor musulmane ezitante din Orientul Mijlociu pentru a se pregati sa joace un rol in reconstructia, guvernarea si securitatea din Gaza daca si cand Israelul va reusi sa elimine Hamas, a declarat anterior un oficial al Departamentului de Stat.

In afara Gazei, au existat mai multe violente in Cisiordania ocupata, unde sute de palestinieni au fost ucisi in confruntarile cu soldatii si colonistii israelieni din ultimele saptamani.

Armata israeliana a declarat ca avioanele israeliene au tras asupra militantilor palestinieni care au atacat trupele din orasul Jenin, iar oficialii palestinieni din domeniul sanatatii au declarat ca sapte palestinieni au murit in urma atacului.

Un ofiter al politiei de frontiera israeliene a fost ucis si altii au fost raniti cand vehiculul lor a fost lovit de un dispozitiv exploziv in timpul operatiunilor din Jenin, au declarat oficialii israelieni.

De asemenea, serviciile de urgenta israeliene au declarat ca politia israeliana a ucis o fetita palestiniana aflata intr-o masina la un punct de trecere in Cisiordania, atunci cand au deschis focul asupra unei alte masini suspectate de un atac.

Qatar Rips Israel On Stage With Blinken; U.S. Fears Gaza War 'Could Metastasize Into...' | Watch
YouTube video player

Ultimele stiri

Exit mobile version