11.8 C
București
joi, aprilie 18, 2024
AcasăACTUALITATEȘeful DNA le-a zis-o în față PSD-iștilor: „Infiintarea Sectiei Speciale a fost...

Șeful DNA le-a zis-o în față PSD-iștilor: „Infiintarea Sectiei Speciale a fost o insulta pentru procurori si judecatori”

in:

Stiri pe acelasi subiect

Liberalul Iulian Dumitrescu are interdicţie de exercitare a funcţiei după ancheta DNA

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, are interdicţie...

Florin Citu pus sub urmarire penala!

Florin Citu a fost pus sub urmarire penala in...

Ciolacu despre Geoana presedinte: ”Nu cred in ciorbe reincalzite”

Intrebat daca Mircea Geoana, fost presedinte al PSD, ar...

Infiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din Justitie a fost „o insulta” pentru majoritatea procurorilor si judecatorilor, a declarat, joi, seful Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Crin Bologa, la dezbaterile din Comisia juridica a Camerei Deputatilor privind proiectul de desfiintare a SIIJ. In sala se aflau numerosi parlamentari PSD care au facut scabdal intruna in timpul dezbaterilor.

„La momentul infiintarii acestei sectii a fost primit aviz negativ de la CSM in doua randuri. De asemenea, in Adunarile generale, care sunt reprezentative pentru judecatori si procurori, s-a votat intr-o proportie covarsitoare pentru desfiintarea acestei sectii in toamna anului 2019, deci peste 85% dintre toti procurorii si peste 75% dintre judecatori. Acum aveti pe masa un aviz negativ din partea CSM, dar, daca detaliati voturile, constatati ca majoritatea au fost pentru desfiintare, dar solicitau unele garantii”, a explicat Bologa.

El a spus ca, in cazul desfiintarii acestei sectii, DNA este pregatit sa preia anchetele.

„Eu am venit sa va asigur in numele DNA ca, in momentul in care se va desfiinta aceasta sectie si competenta va reveni Parchetelor, exact ca inainte de infiintarea acestei sectii, DNA va incerca si va reusi sa faca anchete profesioniste si echidistante si cu echilibru in ceea ce priveste anchetarea procurorilor si judecatorilor pentru fapte de coruptie. Aparitia acestei sectii a fost o insulta pentru majoritatea procurorilor si judecatorilor, pentru cei cinstiti si onesti si nu a fost necesara. A fost o insulta pentru ca fenomenul coruptiei nu este raspandit in randul procurorilor si judecatorilor, dar, in acelasi timp, infiintarea sectiei a dus la o lipsa de eficienta totala in combaterea fenomenului infractional redus in randul magistratilor”, a adaugat Crin Bologa.

Potrivit acestuia, in UE si in Romania procurorii sunt specializati pentru a fi eficienti in combaterea fenomenului infractional.

„Atunci cand exista un fenomen infractional in randul magistratilor, aceasta sectie nu este eficienta in a-l combate. Ea nu va putea fi niciodata dezvoltata. (…) Procurorii refuza sa faca parte dintr-o asemenea sectie, pentru ca se simt, majoritatea dintre ei, insultati pentru ca sunt considerati infractori. Ce ar fi sa infiintam Parchete pentru medici, pentru parlamentari, pentru membrii Guvernului. Este inadmisibil acest lucru”, a explicat seful DNA.

El a spus ca, daca se desfiinteaza SIIJ, competenta acesteia sa fie repartizata la fel ca inainte de infiintarea ei.

Ultimele stiri