Acasă Stirea zilei Senzationala privatizare a Oltchim a bagat partidele politice in ringul de box

Senzationala privatizare a Oltchim a bagat partidele politice in ringul de box

37

Otevizarea privatizarii combinatului chimic Oltchim a transformat scena politica intr-un veritabil ring de box in care liderii partidelor isi cara pumni la intamplare. Lupta se da intre actuala guvernare si reprezentantii opozitiei, fiecare dintre parti acuzand-o pe cealalta ca se face vinovata pentru dezastrul financiar de la Oltchim.

Primul care a iesit la rampa a fost premierul Victor Ponta care a declarat ca intre Dan Diaconescu si PDL exista o intelegere. “După cum vedeţi, trebuie să reparăm noi toate relele făcute de PDL, cea mai mare hoţie – ani de zile de căpuşare a Oltchimului de către firmele PDL – sute de milioane de euro din bani publici băgaţi de hoţul hoţilor, domnul Videanu. Aţi văzut că, cu o zi înainte de licitaţie, dl Videanu şi cu dl Roibu aranjau cum să se facă lucrurile la Oltchim şi bineînţeles în înţelegere politică cu DD pentru a încerca să acopere urmele fraudelor uriaşe făcute de PDL acolo la Oltchim. Decizia guvernamentală o ştiţi foarte bine – dacă Dan Diaconescu are bani – dacă îi dă Videanu banii să-i aducă imediat, după care o să avem grijă ce se întâmplă mai departe cu locurile de muncă, cu restul datoriilor. Dacă nu, noi, sigur, Guvernul, aşa cum am făcut şi înainte, am plătit salariile din luna iulie, le plătim şi pe cele din luna august şi o să găsim o soluţie prin care să salvăm combinatul, să salvăm locurile de muncă, dar hoţii ca Videanu şi impostorii din clipa de faţă trebuie să răspundă în primul rând în faţa legii şi, sigur, vor răspunde şi în faţa oamenilor pe 9 decembrie”, a afirmat seful Guvernului înaintea reuniunii Biroului Permanent Naţional al PSD.El a mers mai departe cu acuzatiile, sustinand ca “o altă mega-hoţie făcută de Videanu şi de PDL” este cea cu băieţii deştepţi.

“Am oprit contractele, am trimis actele la parchet, de luni de zile nu se întâmplă nimic. La fel, o să trimitem şi cu Oltchimul. La un moment dat însă, sunt convins că justiţia îi va trage la răspundere pe aceşti fraudatori ai banului public. Eu o să vă cer spirjinul politic şi al colegilor din zonă ca, după atâţia ani de hoţii la Oltchim, să însănătoşim combinatul şi să salvăm locurile de muncă. Sunt multe provocări pe care le avem, ne-a lăsat PDL-ul să reparăm toate zonele pe care ei le-au fraudat, pe care le-au distrus. Dar este obligaţia noastră să facem ordine în ţară, să salvăm fabrici şi instituţii importante şi să le arătăm oamenilor că după atâţia ani de jaf putem să facem ordine, cu curaj, cu responsabilitate. Şi aliaţii Videanu – Dan Diaconescu trebuie să răspundă în faţa oamenilor pentru modul în care s-au comportat în ultimii ani şi în ultimele zile, încercând să acopere de fapt realitatea de acolo, de la Oltchim”, a afirmat preşedintele PSD.

 

Videanu are varianta “ Bula”

 

Videanu a venit si el cu propria versiune legata de aceasta privatizare solicitand demisia Executivului. “Eşecul privatizării Oltchim este rezultatul incontestabil al incompetenţei Guvernului Ponta. Pentru acest lucru şi în ideea de a salva economia românească cerem de urgenţă demisia Guvernul Ponta. Guvernul Ponta este singurul responsabil de închiderea combinatului Oltchim şi de eşecul privatizării Oltchim. Maniera în care a Guvernul Ponta a aprobat prin memorandum procedura de privatizare, nu ducea decât într-un singur loc, eşec. (…) De aceea, acest personaj politic jalnic, care este Victor Ponta, aş vrea să-l asemăn cu un personaj popular care reprezintă esenţa incapacităţii, domnul Bulă. Deci domnul Ponta acţionează în actul guvernamental după principiile şi valorile personajului nostru naţional, domnul Bulă”, a declarat Adriean Videanu.

Liderul PDL a anuntat ca partidul sau va sesiza “organele abilitate ale statului care să verifice care au fost criteriile pentru care Guvernul domnului Bulă a modificat condiţiile de privatizare ale Oltchim odată ce aveau aprobarea Comisiei Europene privind conversia creanţei AVAS în acţiuni, care ar fi creat condiţiile unice privatizări corecte la care ar fi putut să vină investitori strategici interesaţi”.

Videanu sustine ca acuzele pe care premierul Victor Ponta i le-a adus cu privire la privatizarea Oltchim nu sunt reale şi că el nu a avut nimic de ascuns în privinţa afacerilor derulate.

” Cred că v-aţi obişnuit cu acest domn care minte cum respiră. La începutul guvernării a spus că o să facă publice deciziile lui Videanu de la Hidroelectrica. A mai prezentat ceva? Dacă vrea să vadă hoţul-hoţilor în fiecare dimineaţă, domnul Ponta are şansa să se uite în oglindă. Şi lucrurile dovedite de presă, unii au avut mătuşi, domnul Ponta are o soacră, care înţeleg că e foarte bine ancorată în bussines în momentul de faţă. Eu niciodată nu am avut nimic de ascuns legat de bussines-ul pe care l-am avut. Am fost unul dintre politicienii care a avut totul la vedere, tot timpul. (…) O să vedem, lucrurile vor ieşi la vedere. Chiar au fost episoade semnalate de presă legate de mama soacră, cadouri, de maşini primite. Preacinstitul Victor Ponta, asemănat personajului naţional domnul Bulă, a semănat această calitate naţională de a fi mitomanul naţional”, a afirmat Adriean Videanu.

El a spus ca a vorbit cu Dan Diaconescu o singura data in biata sa, dar a recunoscut ca s-a intalnit cu fostul director Oltchim, Constantin Roibu. “Acum câteva zile am avut o întâlnire de cinci-şapte minute legat de memorandumul pe care eu l-am iniţiat în Guvern şi nu mai ştiam care erau detaliile sumei aprobată prin acel memorandum de a sprijini Oltchimul. Întâlnirea a fost la iniţiativa mea, eu l-am sunat pe domnul Roibu, să-mi spună legat de detaliile din acel memorandum. Nu mai aveam memorandumul, este la Ministerul Economiei, unde nu am acces. Mi-a reîmprospătat memoria. Nu am avut niciodată, niciun fel de relaţie nici cu Oltchim, nici cu domnul Roibu. În timpul mandatului meu nu cred că am acordat o atenţie mai mare vreunei companii decât am acordat Oltchim. (…) Singurul partid care a făcut ceva pentru Oltchim este PDL. (…) A venit Guvernul Ponta, care a închis combinatul Oltchim şi care a distrus orice speranţă prin această procedură de privatizare absolut halucinantă pentru orice om care înţelege economie. Unde aţi mai văzut, ca să parafrazez pe cineva, privatizare pe persoană fizică?”, a spus pedelistul

 

Doar un joc electoral

 

Videanu si Ponta nu singurii politicieni implicati in acest scandal. Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, înainte de şedinţa BPN al partidului, că situaţia creată la Oltchim este una cinică, având în vedere că se discută şi de soarta a mii de familii şi a apreciat că Dan Diaconescu s-a implicat dintr-un calcul politic în privatizarea combinatului de la Râmnicu Vâlcea, întrebat despre controalele demarate de mai multe instituţii ale statului la Oltchim.” Întotdeauna dacă justiţia crede că sunt acolo lucruri care nu au fost în regulă, ei (autorităţile – n.r.) trebuie să facă lumină. Nu văd ce este rău că ei verifică ce a fost acolo. Chiar şi Corpul de control al premierului. Nu am nicio reţinere, nu are decât să-şi facă datoria. Dar e cinic ce se întâmplă acum acolo. Până la urmă, ne jucăm cu soarta a mii şi mii de familii. Sigur, eu nu mă pronunţ mai departe, vom vedea cum vor evolua lucrurile în următoarele câteva zile, dar nu e bine ce e la Oltchim”, a declarat Vasile Blaga.

Întrebat dacă din punctul său de vedere Dan Diaconescu are de câştigat politic în urma implicării sale în privatizarea Oltchim, Vasile Blaga a precizat:”Convingerea mea este că acesta a fost jocul domniei sale, dar cred că va pierde”.

La randul sau, preşedintele Forţei Civice, Mihai-Răzvan Ungureanu, a declarat că, personal, este sceptic că un proces de privatizare precum cel al combinatului Oltchim ar avea şanse de succes. El a susţinut că prin modul de privatizare a Oltchim s-a încălcat memorandumul Guvernului în care se preciza că Oltchimul ar trebui cumpărat cu tot cu creanţe.

Se reia privatizarea

In tot acest val de declaratii politice un lucru este sigur, si anume ca, cel mai probabil, procesul de privatizare se va relua. De altfel, premierul Ponta a si anuntat acest lucru, precizand ca “salvatorul Oltchim”, Dan Diaconescu, nu are banii necesari. Întrebat dacă se va relua privatizarea Oltchim anul viitor, premierul a răspuns afirmativ.”Da. Nu poate să rămână statul acţionar, a fost acţionar în aceşti 20 de ani şi uitaţi-vă la ce s-a ajuns. În mod clar, e nevoie de un partener strategic puternic”, a subliniat Ponta.

Potrivit acestuia, a existat o mare companie rusă care şi-a exprimat intenţia de a participa la privatizarea Oltchim, dar care s-a retras în ultimul moment, “când a văzut circul politic al lui Dan Diaconescu”. El a subliniat a că este vorba despre compania TISE, care ar putea să participe din nou la o licitaţie pentru combinat. “A existat o mare companie din Rusia – TISE. Aceasta s-a retras în ultimul moment, avem scrisoarea. Probabil, nedorind să intre în acest joc politic declanşat de dl Diaconescu. În scrisoare ne-au spus foarte clar că în acest moment nu mai vrea să participe, dar rămâne interesată. E una dintre marile companii ale lumii şi care vrea să asigure funcţionalitatea Oltchim. (…) Avem acordul cu OMV de vânzare a Arpechim către viitorul acţionar al Oltchim, dar şi acolo e vorba de foarte mulţi bani. Deci e vorba de o operaţiune foarte serioasă”, a mai spus seful Guvernului. Premierul a dat asigurări că Guvernul va controla situaţia de la combinat şi va lua măsurile necesare atât pentru repornirea acestuia, cât şi pentru salvarea locurilor de muncă şi relansarea acestuia.

 

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
Articolul precedentCastigatorii editiei 2012 a premiilor Emmy
Articolul următorVanessa Paradis are un nou iubit