Odată cu apariția clientului educat, cu bani, producătorii au trebuit să se replieze și să nu mai vândă orice ca tradițional. Legislația în domeniu s-a schimbat, nu mai este permisivă, astfel că produsele declarate acum tradiționale sunt cu adevărat tradiționale.
Este și cazul celebrei pâini de Covasna sau kurtoskolacs-ul. Peste 20 de produse tradiţionale au fost atestate în ultimii trei ani în judeţul Covasna, majoritatea fiind pâine de casă şi kurtoskolacs, deliciosul colac secuiesc glazurat cu zahăr ars, potrivit conducerii Direcţiei Agricole.
„După legislaţia nouă a Ministerului Agriculturii din România, avem 23 de produse tradiţionale atestate în judeţul Covasna, din care majoritatea pâine de casă şi kurtoskalacs. Dar, mai avem ceva special, avem un caşcaval atestat ca produs tradiţional românesc şi un unt manufacturier preparat la Ozunca, singurul unt din ţară care e recunoscut ca fiind tradiţional. (…)
Eu zic că nu sunt multe, dar nici nu aş zice că sunt puţine. Totuşi, faţă de legislaţia veche care era foarte permisivă în acest sens şi aveam vreo sută şi ceva de produse, e puţin, dar ce avem ştim că sunt tradiţionale şi corespund anumitor cerinţe pentru produsele tradiţionale atestate de Ministerul Agriculturii din România“, a declarat, pentru rttbrasov.ro, directorul Direcţiei Agricole Covasna, Konczei Csaba.
În opinia sa, înăsprirea legislaţiei în domeniu a fost o măsură bună, deoarece a eliminat produsele care nu erau autentice.
„Pe legislaţia veche, foarte permisivă, orice produs putea fi recunoscut ca produs tradiţional şi, de fapt, nu respecta, nu avea un sâmbure de tradiţionalitate. Acum, mai nou, trebuie să dovedeşti prin reţete vechi şi prin foarte multe alte criterii, că produsul este din zonă şi se poate considera produs tradiţional. Plus că noua legislaţie pune în vedere şi anumite cantităţi, limite maxime de producţie, ceea ce este foarte bine.
Nu poţi să produci mai mult de 350 kg de pâine ca produs tradiţional (…) Tehnologia, cuptorul, capacitatea cuptorului, totul e verificat“, a mai spus acesta. Pentru a putea fi atestate şi incluse în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale (RNPT), acestea trebuie să fie fabricate din materii prime locale, să aibă la bază o reţetă tradiţională specifică locului de prelucrare, să nu fie obţinute în mod industrial şi să dovedească un mod de lucru tradiţional.