10.5 C
București
vineri, martie 1, 2024
AcasăStirea zileiMaramuresSingurul oras din Romania care se alimenteaza cu energie electrica din PROPRIUL...

Singurul oras din Romania care se alimenteaza cu energie electrica din PROPRIUL GUNOI!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Orașul Seini, din județul Maramureș își produce singur curentul electric. Acest oraș este foarte cunoscut pentru tradiția sa de creștere a animalelor, dar și este unul dintre cele mai poluate localități.

Din acest motiv autoritățile de aici au hotărât să pună o instalație de biogaz care transformă deșeul în căldură și curent electric. Localnicii sunt încântați de acest lucru mai ales că vor achita mai puțin pe căldură și electricitate iar mirosul insuportabil în ultimul timp s-a mai redus.

Dincolo de economie, sistemul va rezolva si una din marile probleme ale zonei: cea a poluarii de la fermele zootehnice, relatează stirileprotv.ro. Orasul Seini, din judetul Maramures, are o lunga traditie in cresterea animalelor, dar se afla si pe lista neagra a celor mai poluate localitati.

Gunoiul provenit de la fermele zootehnice si din gospodariile oamenilor a afectat terenurile agricole, iar intreaga zona devenise o bomba ecologica. Sprijinite de Ministerul Mediului, prin Banca Mondiala, autoritatile locale au gasit o solutie rapida: o instalatie de biogaz. Investitia se ridica la 3 milioane de euro.

Gabriela Tulbure, primarul orasului Seini: “O sa se faca o economie foarte importanta pentru ca vom face o compensare cu intreaga factura pe care o avem in orasul Seini, iluminatul public, scolile, crese, tot ce avem in administratia locala. Am gasit o comoara, uite ca putem sa transformam dejectiile animaliere in biogaz.”

Printr-un proces de “digestie anaeroba” intr-un container ermetic, bacteriile descompun deseurile in metan, azot si dioxid de carbon. Instalatia capteaza si caldura, iar simultan produce, printr-un proces termodinamic si electricitate. Namolul ramas e ingrasamant bio.
Factura pe care primaria o platea lunar pentru iluminatul public era de peste 40.000 de lei. In plus, dispar si cheltuielile legate de depozitarea tonelor de deseuri.

Cei mai incantati sunt proprietarii de ferme din oras care au scapat de problema gunoiului si primesc si
ingrasamant bio in schimbul lui. Acest domn are o ferma de 46 de mii de pasari, iar zilnic aduna tone de gainat pe care era nevoit sa-l transporte la zeci de kilometri departare.

Dan Mesesan, prorietar ferma pasari: “Aveam contracte cu proprietarii de terenuri, 80 de hectare de terenuri era nevoie pentru a administra aceste dejectii. Eram nevoiti sa le tinem intr-un depozit cu cost suplimentar. De multe ori costurile cu transportul erau destul de mari fata de amplasamentul statiei de biogaza care este la cateva sute de metri de ferma noastra.”

Si localnicii sunt incantati, mai ales ca in ultimele zile, spun ei parca nici nu se mai simte mirosul pestilential de altadata. Pentru a folosi si caldura rezultata din statia de biogaz primaria vrea sa faca in oras si niste sere de legume.

Ultimele stiri