13.3 C
București
luni, aprilie 22, 2024
AcasăStirea zileiSinodul Bisericii Catolice vrea sa schimbe rolul femeii in biserica

Sinodul Bisericii Catolice vrea sa schimbe rolul femeii in biserica

in:

Stiri pe acelasi subiect

Studentii ieseni au dat lovitura in SUA cu o inima artificiala pentru copii

O echipa de tineri studenti la Universitatea de Medicina...

Roboti umanoizi care „vor transforma lumea” in urmatorii doi ani

Rapiditatea cu care evolueaza lumea este uimitoare, iar de...

Toti porcii sunt pe tiktok si facebook! Se vand intre 16 si 21 de lei in viu

Pentru cei care asteapta cu nerabdare sarbatorile de iarna...

Sinodul Bisericii Catolice a dezbatut problema diaconatului feminin, considerand „urgenta” integrarea femeilor in procesele de decizie la finalul unei reuniuni mondiale desfasurate la Roma, informeaza AFP, potrivit Agerpres.

„Este urgent sa garantam ca femeile pot sa participe la procesele de luare a deciziilor si sa isi asume roluri de raspundere in activitatea pastorala si in minister”, se afirma in documentul de 42 de pagini publicat sambata seara dupa ce a fost supus unui vot la care au participat cei 365 de membri ai sinodului, inclusiv papa Francisc. Rezultat al unei dezbateri de aproape o luna, acest document consultativ, ale carui paragrafe au fost adoptate cu o majoritate de doua treimi, este prezentat ca o „piatra de hotar” inainte de o a doua Adunare Generala care va avea loc in octombrie 2024 la Vatican.

Numeroase femei au vorbit despre „o Biserica care raneste”, precizeaza documentul, regretand ca „clericalismul, machismul si folosirea necorespunzatoare a autoritatii continua sa marcheze fata Bisericii si sa afecteze comuniunea”.

Textul pledeaza, de asemenea, pentru „o cercetare teologica si pastorala privind accesul femeilor la diaconat”, o optiune „inacceptabila pentru unii”, care cristalizeaza diviziunile, in timp ce rolul de diacon ramane, ca si cel de preot, rezervat barbatilor.

Prezentata ca o prioritate, chestiunea rolului femeilor a starnit cea mai mare rezistenta, doua propuneri primind cel mai mare numar de voturi „nu”, care au reprezentat aproximativ 20% din voturile exprimate.

„Asta confirma faptul ca acestea sunt intrebari deschise: studiul este in curs de desfasurare. Mai este inca un drum lung de parcurs”, a comentat cardinalul Mario Grech, secretarul general al Sinodului, in cadrul unei conferinte de presa, in timpul careia a afirmat ca Biserica „creeaza spatii pentru toata lumea”.

Poligamia, hirotonirea barbatilor casatoriti, lupta impotriva violentei: timp de aproape o luna, membrii Sinodului Episcopilor, veniti de pe toate continentele si asistati de aproximativ o suta de experti, au dezbatut viitorul Bisericii Catolice in grupuri de lucru si in spatele usilor inchise.

Dupa o vasta consultare de doi ani a credinciosilor din intreaga lume, acest simpozion, care face obiectul unei comunicari foarte restranse, a fost inaugurat pe 4 octombrie pe fondul unor asteptari puternice de deschidere si al ingrijorarii unor conservatori care se tem de o abatere de la doctrina.

Pentru prima data, 54 de femei, precum si mai multi laici, au avut dreptul de a vota in acelasi mod ca si episcopii si cardinalii catolici, un punct de cotitura dorit de papa Francisc.

„Este pentru prima data cand diversitatea perspectivelor din diferite culturi si continente a fost exprimata atat de puternic si de clar”, a declarat unul dintre participanti, sub rezerva anonimatului

Ultimele stiri