13.1 C
București
joi, aprilie 18, 2024
AcasăStirea zileiNetanyahu le-a reprosat serviciilor israeliene ca nu l-au avertizat despre iminenta atacurilor...

Netanyahu le-a reprosat serviciilor israeliene ca nu l-au avertizat despre iminenta atacurilor Hamas! Ce a urmat ar putea fi sfarsitul sau politic…

in:

Stiri pe acelasi subiect

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu i-a acuzat pe sefii serviciilor israeliene de securitate ca nu l-au avertizat inainte de 7 octombrie cu privire la iminentul atac al gruparii palestiniene Hamas. La putin timp a sters aceasta postare, dar lucrurile abia acum se complica el fiind supus unui val de critici, informeaza Rador Radio Romania.

Benjamin Netanyahu a sters duminica dimineata postarea, prezentand in mod neasteptat scuze si declarand ca sefii de securitate ai Israelului au avut „sprijinul sau deplin”.

Stergerea postarii nu a potolit, insa, frustrarea si furia tot mai mari indreptate impotriva liderului Israelului pentru ca acesta nu a reusit sa anticipeze atacurile brutale ale Hamas, in urma carora gruparea a ucis cel putin 1.400 de persoane si a luat peste 200 de ostatici, potrivit fortelor de aparare ale Israelului (IDF).

Premierul Netanyahu este supus, de asemenea, la presiuni tot mai mari din partea familiilor ostaticilor, care pledeaza pentru un „acord cuprinzator” care sa asigure eliberarea ostaticilor. Aceste apeluri devin tot mai urgente pentru siguranta ostaticilor prinsi in Gaza, pe fondul ingrijorarilor legate de ceea ce ar putea insemna extinderea operatiunilor terestre ale Israelului in Fasia Gaza.

In postarea acum stearsa de pe X, platforma de socializare cunoscuta anterior sub numele de Twitter, Benjamin Netanyahu a declarat: „In niciun moment nu a fost dat un avertisment premierului Netanyahu cu privire la intentia Hamas de a incepe un razboi. Dimpotriva, toti oficialii din domeniul apararii, inclusiv sefii Directiei de Informatii si ai Shin Bet-ului au apreciat ca Hamas a fost descurajat”.

O avalansa de critici a urmat rapid postarii lui Benjamin Netanyahu, dupa care premierul israelian a decis sa stearga postarea duminica dimineata si sa prezinte scuze. „M-am inselat. Lucrurile pe care le-am spus in urma conferintei de presa nu ar fi trebuit sa fie spuse si imi cer scuze pentru asta”, a scris el pe X.

Dar chiar si in aceste scuze, premierul Netanyahu nu a facut nicio mentiune cu privire la propria sa responsabilitate pentru esecul de a anticipa cel mai mortal atac din istoria Israelului. In schimb, directorul Shin Bet, Ronen Bar si general-maiorul Aharon Haliva, seful Directiei de Informatii Militare a IDF, precum si seful Statului Major al IDF, generalul-locotenent Herzi Halevi, si ministrul apararii Yoav Gallant si-au asumat cu totii, intr-o anumita masura, responsabilitatea pentru esecurile care au dus la atacurile Hamas din 7 octombrie.

Ultimele stiri