Acasă ACTUALITATE Soc la Sankt Petersburg: Putin UMILIT public de unul dintre cei mai...

Soc la Sankt Petersburg: Putin UMILIT public de unul dintre cei mai apropiati aliati!

4854

Președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokaiev, prezent la forumul de la Sankt Petersburg, în prezența lui Vladimir Putin, a răspuns la o întrebare legată de cum se raportează la războiul din Ucraina.

Propagandista Margarita Simonyan l-a întrebat pe șeful Kazahstanului despre zonele controlate de Kremlin din Donbas și despre atitudinea sa față de „operațiunea specială”.

Politicianul a răspuns că nu are o evaluare clară a războiului. Potrivit lui Tokaiev, cauza problemei este o contradicție în Carta ONU, care, pe de o parte, precizează principiul respectării integrității teritoriale și, pe de altă parte, dreptul națiunilor la autodeterminare.

„De aceea, nu recunoaștem nici Taiwan, nici Kosovo, nici Osetia de Sud. Și, se pare, același principiu va fi aplicat entităților cvasistatale din Lugansk și Donețk”, a spus Tokaiev.

Acest răspuns a fost neașteptat pentru Simonyan, care nu a găsit imediat ce să răspundă. Propagandista nu a putut decât să întrebe: „Da?!”

Putin nu a răspuns la declarația omologului său, dar a spus că Rusia nu are obiecții cu privire la apartenența Ucrainei la UE. Moscova este împotriva aderării Kievului la alianțe militare.

Kazahstanul a sprijinit inițial Ucraina în conflictul cu federația Rusă. Pentru a-și proteja propria suveranitate, Tokaiev a decis să devină un aliat al Turciei, ca măsură de protecție în cazul în care Kremlinul ar vrea să ia regiunile de nord ale țării.

Locuitorii Kazahstanului au spus clar că nu susțin războiul declanșat de Rusia și îi vor sprijini deschis pe ucraineni.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos