Acasă Social SONDAJ: Care sunt institutiile in care romanii au cea mai mare incredere!

SONDAJ: Care sunt institutiile in care romanii au cea mai mare incredere!

34

1armataRomanii au cea mai mare incredere in Armata, Biserica, Primarie si ONU. Primaria este institutia politica in care romanii au cea mai mare incredere, in timp ce Armata ocupa primul loc in ceea ce priveste institutiile executive, potrivit unui sondaj realizat de INSCOP Research.

Potrivit sondajului, topul increderii in institutiile politice este condus de Primarie, cu 43,1% (incredere multa si foarte multa), urmata de Guvern cu 40,1% si de Consiliul Judetean cu 34,5%. O proportie de 31,9% dintre romani spun ca au incredere in Curtea Constitutionala, 31,1% in Parlament, iar 27,6% in Presedintie. Pe ultima pozitie se afla partidele politice, cu 18,5%.

Dintre institutiile executive, Armata se bucura de cea mai ridicata cota de incredere, cu 64,3%. Pe locul doi este situata Banca Nationala a Romaniei cu 50,3% (incredere multa si foarte multa), urmata de Politie cu 48,3%, SRI– 47% si DNA cu 44,2%.

Referitor la institutiile sociale si sau private, Biserica se afla pe primul loc, cu 69,1% (incredere multp li foarte multa). Aceasta este urmata de catre universitati cu 49%, presa cu 41,9% incredere, organizatiile societatii civile– 38,4%, pe ultima pozitie aflandu-se bancile- 19,4%.

Potrivit sondajului, 41,9% dintre corespondeti sustin ca au incredere multa si foarte multa in Parlamentul european, iar 40,9% in Banca Mondiala. Clasamentul este incheiat de FMI care obtine 27,7%.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Adevarul in perioada 19-27 martie 2013. La sondaj au participat 1.082 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani, cu o eroare admisa de ± 3% si un grad de incredere de 95%.

Esantionul folosit a fost cel de tip multi-stratificat, probabilistic, metoda folosita a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondentilor.

Sursa: agerpres.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos