Acasă Stirea zilei Sorin Ovidiu Vantu, inca 2 ani de inchisoare. A ramas si fara...

Sorin Ovidiu Vantu, inca 2 ani de inchisoare. A ramas si fara 7,2 milioane de dolari

40

Inventatorul FNI, Sorin Ovidiu Vantu, a fost condamnat, marti, de Tribunalul Bucuresti, la doi ani de inchisoare cu executare pentru favorizarea infractorului in dosarul ce vizeaza fuga din tara a fostului presedinte al Gelsor, Nicolae Popa. Acesta din urma este deja condamnat la 15 ani de inchisoare in dosarele FNA si FNI. Decizia nu este definitiva.

Procurorii Parchetului general au cerut martea trecuta judecatorilor condamnarea omului de afaceri Sorin Ovidiu Vintu la 7 ani inchisoare. In 12 octombrie 2010, procurorii Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din Parchetul instantei supreme l-au trimis in judecata pe Sorin Ovidiu Vintu pentru favorizarea lui Nicolae Popa.

Prabusirea FNI a lasat fara banii investiti 100.000 de romani, iar statul roman, care garantase, a fost obligat sa plateasca circa o suta de milioane de euro compensatii. La scurt timp de la prabusirea, in mai 2000, a Fondului National de Investitii, Popa a plecat din tara. Aproape doi ani mai tarziu, autoritatile romane au emis pe numele lui un mandat international de arestare.

Procurorii au stabilit, in urma probatoriului administrat, ca in perioada octombrie 2009 – ianuarie 2010, Sorin Ovidiu Vintu ar fi transmis din totalul sumei anuale de 200.000 euro, „convenite cu condamnatul Popa Nicolae”, doua transe de 50.000 euro, respectiv 20.000 euro.

Fostul director Gelsor, Nicolae Popa, a fost adus in tara din Indonezia in 22 aprilie 2011, dupa mai bine de zece ani de la prabusirea Fondului Natonal de Investitii. In 24 septembrie, Sorin Ovidiu Vintu a fost trimis in judecata in dosarul privind devalizarea Fondului National de Investitii (FNI), fiind acuzat de spalare de bani si instigare la delapidare. Suma de 7.289.406 de dolari, stabilita la data prabusirii FNI, supusa procesului de spalare a banilor urmeaza sa fie confiscata de la Sorin Ovidiu Vintu, au precizat procurorii.

Omul de afaceri a fost deferit justitiei de procurorii Parchetului instantei supreme si intr-un alt dosar, alaturi de Liviu Luca, Octavian Turcan si fostii directori Petromservice Gheorghe Supeala si Zizi Anagnostopol, pentru spalare de bani si delapidarea companiei, prejudiciul produs fiind de peste 83,5 milioane de euro.

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos