Acasă Angajari Spania ne tranteste usa in nas. Romanii nu mai au acces pe...

Spania ne tranteste usa in nas. Romanii nu mai au acces pe piata muncii din aceasta tara

18

SpaniaCE a aprobat o cerere transmisa de autoritatile spaniole la 13 decembrie 2012 privind prelungirea restrictionarii temporare a accesului lucratorilor romani pe piata fortei de munca din Spania pana la 31 decembrie 2013, din cauza perturbarilor grave care afecteaza piata fortei de munca din aceasta tara.

Aceste restrictii nu pot fi mentinute dupa sfarsitul anului 2013, intrucat restrictiile temporare impuse liberei circulatii a lucratorilor romani si bulgari trebuie anulate in toate statele membre incepand cu 1 ianuarie 2014.

Decizia Comisiei se bazeaza pe o clauza specifica de salvgardare din Tratatul de aderare a Bulgariei si Romaniei incheiat in 2005. Aceasta clauza permite statelor membre care au ridicat restrictiile impuse lucratorilor din Bulgaria si Romania sa le restabileasca ulterior, in caz de perturbari grave ale pietei fortei de munca din statele respective, sub rezerva acordului din partea Comisiei. Spania si-a deschis piata fortei de munca pentru lucratorii romani si bulgari in 2009, dar in august 2011 CE a autorizat Spania sa restrictioneze temporar libera circulatie a lucratorilor romani pana la 31 decembrie 2012.

Restrictionarea accesului lucratorilor romani la piata fortei de munca din Spania pana la 31 decembrie 2013 se aplica in toate sectoarele si regiunile, dar nu-i afecteaza pe romanii care erau deja activi pe piata spaniola a fortei de munca la 22 iulie 2011.

andor_laszlo“De la jumatatea anului 2011, cand au fost reintroduse restrictiile privind accesul lucratorilor romani la piata fortei de munca, situatia economica si cea a pietei fortei de munca din Spania s-a inrautatit si mai mult. Am ferma convingere ca libera circulatie a muncitorilor trebuie promovata si ca restrictiile impuse acesteia nu rezolva problema ratei ridicate a somajului. Cu toate acestea, piata fortei de munca din Spania a fost foarte grav afectata de criza si, prin urmare, Comisia a fost de acord cu aceasta masura temporara”, a declarat László Andor, comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune.

“Vom continua sa monitorizam indeaproape piata fortei de munca din Spania si nu vom ezita sa modificam sau sa revocam aceasta decizie de indata ce evolutia pietei spaniole a fortei de munca o va permite. In acelasi timp, trebuie ca si Romania, la randul sau, sa ia masuri adecvate pentru a stimula crearea de locuri de munca. Pentru a ameliora situatia ocuparii fortei de munca, incurajez ambele tari sa implementeze masurile prevazute in pachetele privind ocuparea fortei de munca si tineretul, prezentate de Comisie in acest an”, a adaugat Andor.

Spania detine recordul in ceea ce priveste atat rata somajului in general – 26,2%, fata de 22,7% cu un an in urma -, cat si somajul in randul tinerilor, de 55,9%. La nivelul UE, rata medie a somajului este de 10,7%, iar in randul tinerilor, de 23,4%. Deoarece toate regiunile din Spania sunt afectate de niveluri ridicate ale somajului, perturbarile de pe piata fortei de munca nu sunt limitate la o anumita regiune.

In prezent, in Spania locuiesc 913 000 de romani, ceea ce reprezinta 17% din populatia de origine straina din Spania si indica o crestere anuala de 12 000. In conformitate cu Sondajul privind forta de munca in UE, rata somajului in randul romanilor din Spania este foarte ridicata, afectand 36,4% din populatia activa din punct de vedere economic, in comparatie cu 23,3% in cazul cetatenilor spanioli, noteaza comunicatul CE. Rata ocuparii fortei de munca in randul cetatenilor romani in varsta de munca (15-64 de ani) este de numai 50,8%.

CE va monitoriza situatia pietei fortei de munca din Spania prin intermediul actualizarilor furnizate de autoritatile spaniole o data la trei luni si isi rezerva dreptul de a abroga, in orice moment, decizia de restrictionare a accesului la piata fortei de munca, in functie de evolutiile constatate, mentioneaza executivul comunitar.

Comisia urmeaza sa notifice aceasta decizie Consiliului de ministri al UE. Statele membre au la dispozitie doua saptamani pentru a solicita Consiliului sa modifice sau sa anuleze decizia CE.

Tratatul din 2005 privind aderarea Bulgariei si a Romaniei la UE prevede ca, pentru o perioada de tranzitie de maximum sapte ani, statele membre au posibilitatea de a restrictiona partial sau total accesul lucratorilor din cele doua state la pietele lor de munca. Perioada de tranzitie este impartita in trei etape diferite, respectiv “2-plus-3-plus-2”. In cursul fiecareia dintre aceste etape se aplica conditii diferite. Cea de-a treia si ultima etapa a inceput la 1 ianuarie 2011 si se va incheia irevocabil la 31 decembrie 2013.

Lucratorii din Romania se bucura in prezent de toate drepturile legate de libera circulatie in 16 state membre – Republica Ceha, Danemarca, Estonia, Irlanda, Grecia, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, Portugalia, Slovenia, Slovacia, Finlanda si Suedia. De asemenea, nu se aplica restrictii intre Romania si Bulgaria.

Dintre celelalte noua state membre – Belgia, Germania, Spania, Franta, Luxemburg, Malta, Olanda, Austria si Marea Britanie – unele au simplificat conditiile sau procedurile de acces la piata fortei de munca, in comparatie cu conditiile si procedurile aplicate inaintea aderarii.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos