Acasă Economie Standard & Poor’s a confirmat ratingul Romaniei, in ciuda pandemiei. ”Guvernul a...

Standard & Poor’s a confirmat ratingul Romaniei, in ciuda pandemiei. ”Guvernul a luat deciziile corecte”

342

Anuntul agentiei Standard & Poor’s reconfirma faptul ca masurile actualului Guvern pentru combaterea efectelor socio-economice ale crizei COVID-19 si asigurarea unor finante publice sustenabile au fost cele corecte in contextul global actual, sustine ministrul Finantelor Publice, Florin Citu. PSD se astepta la o retrogradare a ratingului si era pregatit sa lanseze motiunea de cenzura.

Agentia de rating Standard & Poor’s a reconfirmat vineri ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a Romaniei la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung si scurt in moneda locala si valuta, precum si perspectiva negativa.

Decizia agentiei de rating are la baza nivelul moderat al datoriei publice si al datoriei externe, dar si accesul flexibil al Romaniei la finantare pe piata interna si internationala, care poate atenua posibile riscuri asociate cu nevoia ridicata de finantare a sectorului public pe termen scurt, se precizeaza intr-un comunicat al Ministerului de Finante.

„Anuntul Standard & Poor’s reconfirma faptul ca masurile actualului Guvern pentru combaterea efectelor socio-economice ale crizei COVID-19 si asigurarea unor finante publice sustenabile au fost cele corecte in contextul global actual. Asa cum am subliniat si in trecut, agentia considera ca situatia grava a finantelor publice a fost cauzata de cresterile nesustenabile ale cheltuielilor angajate de Guvernul anterior, de iresponsabilitateta politicii fiscale prociclice promovate in ultimii trei ani”, a declarat Florin Citu, citat de Agerpres.

Evaluarea agentiei subliniaza ca majorarea pensiilor din sectorul public, care ar urma sa aiba loc in luna septembrie a acestui an, ar avea un impact considerabil asupra finantelor publice. Nu in ultimul rand, agentia de rating apreciaza ca politica fiscala expansionista promovata incepand cu anul 2018 a condus la unele dintre cele mai mari deficite gemene pentru o tara din categoria pietelor emergente, precum si la erodarea sustenabilitatii finantelor publice in Romania.

„In perioada urmatoare, Ministerul Finantelor Publice va continua demersurile de implementarea masurilor pentru inlaturarea efectelor negative ale pandemiei cu virusul SARS-CoV-2 si a celor necesare pentru repornirea rapida a economiei Romaniei”, a completat ministrul Finantelor.

Agentia considera ca factorul principal care ar putea contribui la imbunatatirea perspectivei este asigurarea unei consolidari fiscale reale, care sa conduca la stabilizarea finantelor publice si a pozitiei externe a Romaniei.

Totodata, Standard & Poors anticipeaza o revenire treptata a economiei incepand de la mijlocul acestui an si o reluare consistenta a cresterii PIB din 2021, in jur de 4%.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
Articolul precedentDe asta nu putem avea lucruri frumoase! Batranica filmata cum distruge un aparat cu dezinfectat montat de primarie
Articolul următorCulmea tupeului: PSD spune Standard&Poor’s a confirmat ratingul Romaniei datorita guvernului Dancila!