Indiferență totală față de monumentele din România. Cum a ajuns un monument de proporții mari, comparabil cu cel al Statuii Libertății din SUA, să fie distrus? Inclus în top cele mai înalte clădiri din lume, dar uitat de societatea culturală din țară. Inspirat din arta greacă, reprezentând simbolul victoriei, însă doritorii de a se îmbogăți au început să-l desfacă pe bucăți fiindcă acesta este construit din bronz.

Simbol urias odinioara, monumentul din imagini ar putea fi in topuri, daca lumea ar stii de el:
Pe cat de usor poate fi prins intre degete, pe atat de impunator este in realitate ingerul fara aripi. Are undeva la 50 de metri, ceea ce il plaseaza in top 4 cele mai inalte cladiri din lume, potrivit stirilekanald.ro.

Doar pasarile ii dau tarcoale Ingerului a pustiu. Mai inalte decat el sunt Templul lui Buddha, Statuia Libertatii si un monument din Rusia.

Pana la cea mai inalta statuie din tara noastra, drumul e lung si anevoios. Localitatea constanteana Straja, asezarea care ascunde maretul inger, a fost rasa de pe fata pamantului pe vremea lui Nicolae Ceausescu. Satul statea ca o piedica in calea uriasului proiect comunist: Canalul Dunare-Marea Neagra.

(foto: adevarul.ro)

14800969_328722387495305_1602030309_n

“Era monumentul nostru, al celor din Dobrogea, pentru noi era facut, muncitorii care am lucrat la canal”, spun oamenii.

“Este de fapt un simbol al zborului, al victoriei, duce cu gandul la simbolurile vechi ale istoriei, Pavel Bucur s-a inspirat din arta greaca”, spune Doina Pauleanu, director al Muzeului de Arta Constanta.

14741662_328722400828637_2102573505_n

Monumentul a inceput sa paleasca de-a binelea in anul 2000. Pe atunci, un grup de hoti a furat bucata cu bucata placile de bronz. Jaful a fost gandit pe atunci pana in cel mai mic detaliu. Fiecare bucata cantarea intre 14 si 19 tone. Vanzarea materialelor, in jur de 50 de tone, i-a umplut de bani pe indivizii care la acea vreme, au dat lovitura.

Desi a fost despuiat de basoreliefurile din bronz, uriasul de la Dunare nu si-a pierdut maretia. E condamnat insa la uitare. Oare isi va aminti de el, macar acum, vreo institutie a statului? Artistul care a ridicat Monumentul Tineretului – Pavel Bucur a murit, luna trecuta, fara sa afle raspunsul la aceasta intrebare.