Acasă ACTUALITATE Stirea zilei: Fostul procuror general al Romaniei, Tiberiu Nitu, URMARIT PENAL pentru...

Stirea zilei: Fostul procuror general al Romaniei, Tiberiu Nitu, URMARIT PENAL pentru complicitate la ABUZ IN SERVICIU!

Stirea zilei de marti in Romania o reprezinta anuntul Directiei Nationale Anticoruptie care a dispus efectuarea urmaririi penale fata de fostul procuror general, Tiberiu Nitu, acuzat de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine.

Potrivit procurorilor, in cursul lunii aprilie 2014, la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a inregistrat un protocol privind cooperarea in domeniul circulatiei rutiere, incheiat cu Ministerul Afacerilor Interne.
Parchetul a fost reprezentat la incheierea protocolului de catre procurorul general Nitu Tiberiu-Mihail, iar obiectul a fost cooperarea dintre cele doua institutii in scopul insotirii autovehiculului utilizat de catre procurorul general, cu echipaje ale politiei rutiere.
Temeiurile legale invocate in fundamentarea protocolului au fost Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice si Regulamentul de aplicare, aprobat prin H.G. nr. 1.391/2006, desi niciunul din cele doua acte normative nu include procurorul general printre persoanele care pot beneficia de insotire cu echipaje ale politiei rutiere.

Citeste si:


Potrivit comunicatului DNA, de mentionat este faptul ca, oricum, si fara incheierea acestui protocol, procurorul general beneficiaza, in virtutea functiei, de protectie asigurata de Serviciul de Protectie si Paza (SPP), deplasarile fiind realizate cu un autovehicul al acestei institutii care are un regim de circulatie prioritara.
Protocolul semnat de Nitu Tiberiu a reprezentat temeiul in baza caruia, incepand cu luna aprilie 2014, Brigada Rutiera din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, aflata in subordinea ministrului, a asigurat, cu caracter permanent, insotirea deplasarilor efectuate de acesta pe raza municipiului Bucuresti.Misiunea era realizata in doua schimburi de un agent de politie din cadrul Serviciului Operativ Special folosind o motocicleta.

Zilnic, echipajul astepta sosirea procurorului general in Bucuresti si il insotea la sediul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, facilitandu-i deplasarea cu ajutorul dispozitivului de agenti de politie din teren. Ulterior, agentul de politie ramanea in apropierea unitatii de parchet si insotea eventualele deplasari pe parcursul zilei, iar la finalul programului insotea procurorul general pana la iesirea din Bucuresti.

In conditiile in care procurorul general nu era indreptatit sa beneficieze de insotire cu echipaje ale politiei rutiere potrivit prevederilor H.G. nr. 1.391/2006, fapta ministrului a produs o vatamare a intereselor legitime si un prejudiciu material Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, precum si un folos necuvenit procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, arata DNA.

La data de 03.07.2015, Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti a adoptat un plan-cadru care cuprinde o prezentare detaliata a modalitatii in care se desfasura activitatea de insotirea a demnitarilor pe raza municipiului Bucuresti.

Din documentul mentionat rezulta ca, dintre categoriile de persoane indreptatite legal, singurii demnitari care beneficiau de insotire permanenta erau presedintele Romaniei si primul ministru. De asemenea, de insotire permanenta beneficiau si ministrul de interne si procurorul general, care insa nu ar fi trebuit sa aiba acces la acest privilegiu. 

Astfel, prin faptele descrise, numarul persoanele pentru care a fost asigurata activitatea de insotire a fost dublat, cu perturbarea inerenta a circulatiei rutiere in municipiul Bucuresti.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
Articolul precedentVIDEO – CARNAGIU in Germania! Zeci de morti si raniti dupa ce doua trenuri S-AU LOVIT FRONTAL!
Articolul următorDupa ce s-a scolit in Germania si Norvegia, un arhitect roman a venit cu un proiect revolutionar! Casa moderna de o mie de euro!