11.1 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăACTUALITATEE LEGE, nu GLUMA! Amenda de 30.000 de lei daca DEFAIMEZI pe...

E LEGE, nu GLUMA! Amenda de 30.000 de lei daca DEFAIMEZI pe cineva pe facebook! 100.000 daca ATACI o firma!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Comisia Juridica si Comisia pentru Drepturile Omului din Camera Deputatilor au dat raport favorabil legii presedintelui PSD Liviu Dragnea privind defaimarea sociala. Liberalii si UDMR nu au sustinut legea.

In Comisie cuantumul amenzilor a fost modificat, marindu-se amenda pentru defaimari aduse unui grup social de la maximul de 60.000 lei, la o amenda maxima de 100.000 de lei. Astfel se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 30.000 lei, daca defaimarea vizeaza o persoana fizica, respectiv cu amenda de la 2.000 lei la 100.000 lei, daca defaimarea vizeaza un grup de persoane sau o comunitate.
Aceste amenzi se vor aplica oricarei defaimari facute in spatiul public, inclusiv in presa si pe retelele de socializare, cum ar fi Facebook.

Deputatul PNL Gabriel Andronache considera ca legea este o „reglementare a cenzurii pe Facebook”  si un „pumn in gura” dat ziaristilor din Romania.

Amenzile se vor aplica printr-o decizie a unui departament special creat in cadrul CNCD, fara o decizie a unei intante.


Citeste si:

Stii ca poti fi amendat, sau chiar sa faci inchisoare, din cauza mesajelor de pe WhatsApp?!

Se schimba legea! Ce amenzi URIASE primesti daca-ti lasi catelul nesupravegheat sau daca te certi in public!


Senatul a adoptat pe 7 octombrie, în calitate de prima Camera sesizata, propunerea legislativa privind promovarea demnității umane si tolerantei fata de diferențele de grup, potrivit căreia defăimarea socială se pedepsește cu amendă de la 1.000 lei până la 60.000 lei. Actul normativ vizează și înființarea, în cadrul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, a Departamentului pentru Promovarea Demnității Umane și Toleranței, care are ca atribuții să aplice sancțiunile contravenționale persoanelor fizice si juridice care discriminează social, sa elaboreze ghiduri de bune practici în materie, sa verifice implementarea masurilor de promovare a demnității umane, dar și să asigure asistenta de specialitate.

Potrivit propunerii de lege, persoana care se considera vizată de defăimare socială poate formula, în fața instantei de judecată, o cerere pentru acordarea de despăgubiri și restabilirea situației anterioare defăimării sociale sau anularea situației create prin discriminare, scrie stiripesurse.ro.

Camera Deputaților este for decizional în acest caz, iar legea urmeaza sa intre in dezbarerea plenului.

Ultimele stiri