Acasă Dosar Studiile confirma: Romania este tara copiilor SUPRADOTATI! 1 din 4 copii romani...

Studiile confirma: Romania este tara copiilor SUPRADOTATI! 1 din 4 copii romani are IQ-ul peste 130!

235

România este o țară a copiilor supradotați arată statisticile Institutului de Studii şi Cercetări Avansate Giftel Educatio. Astfel, țara noastră se află peste media mondială, unul din patru copii are coeficientul de inteligenţă de peste 130, din păcate însă, puţini dintre aceştia au şi şansa unei educaţii care să le valorifice potenţialul.

Copiii supradotaţi şi talentaţi sunt acei copii capabili de performanţe ridicate, care demonstreazǎ achiziţii şi/sau abilitǎţi potenţiale, precum: capacitate intelectuală generală, aptitudine academică specifică, gândire creativă sau productivă, capacitate de lider, arte vizuale şi reprezentative, capacitate psihomotorie.

Preocuparea pentru identificarea copiilor supradotaţi este, în primul rând, la nivelul familiei. Nu este prea uşor să identifici un nivel de inteligenţă peste medie, fără instrumente adecvate şi mai ales, din perspectiva părintelui, pentru care cel mic este mereu deosebit şi special, scrie adevarul.ro

Potrivit medicului Valentin Boldea, “indicat este ca de la o vârstă fragedă, cel mic să fie înscris în diverse activităţi. Chiar de la doi ani poate fi inclus în colectivităţi, în diverse cluburi, unde se poate face o selecţie. IQ-ul este cel care va stabili dacă din punct de vedere al inteligenţei cel mic este peste medie.


 

Citeste si:

FOTO – O romanca din Pascani a CUCERIT Italia cu frumusetea ei extraordinara! ”Cum de a câştigat ea? E româncă!”
Ne MANDRIM cu ea! O romanca este cea mai buna TANARA JURISTA din Europa!


Atenţie însă – mai nou nu se mai discută că un IQ mare aduce automat succesul, ci şi o pondere importantă de coeficient emoţional. Acesta asigură adaptabilitatea celui mic, în diverse situaţii. Din păcate, mai ales în România, aceşti copii se pierd din cauza faptului că părinţii nu le testează din timp capacităţile fizice şi intelectuale.”

“Există teste psihologice pe care le pot face de la 2 ani şi care pot să determine personalitatea copilului supradotat. Unii au personalitate de lider, alţii sunt colerici, alţii sunt mai delăsători. Toate aceste caracteristici pot fi orientate către un domeniu sau altul. Aşa poţi observa dacă e migălos în lucruri practice, de exemplu. Mulţi au o curiozitate excesivă, iar din întrebările lor îţi poţi da seama de gradul de sclipire”, a declarat medicul Valentin Boldea.

Din păcate, nici sistemul şcolar nu îi ajută prea mult pe cei supradotaţi. Rolul cel mai important în educaţia copilului îl are tot părintele. Este foarte important ca acesta să facă diferenţa dintre educaţie formală, care se face la şcoală şi cea non-formală, prin cultivarea pasiunilor.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos