19.1 C
București
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăEconomieSTUDIU: Romanii indatorati, printre cei mai dezavantajati din Uniunea Europeana!

STUDIU: Romanii indatorati, printre cei mai dezavantajati din Uniunea Europeana!

in:

Stiri pe acelasi subiect

1oamaneiRomanii indatorati sunt printre cei mai dezavantajati consumatori din Europa, arata un studiu european.

Legislatia Romaniei nu prevede nicio scapare pentru debitorii care nu-si mai pot onora obligatiile catre banci si alti creditori, spre deosebire de alte tari europene, unde consumatorii au varianta falimentului personal si a anularii datoriilor pe care nu le pot acoperi.

Romania are una dintre cele mai restrictive legislatii in tratarea supraindatorarii persoanelor fizice, reise dintr-un studiu* al London Economics (LE) pentru Financial Services User Group (FSUG), un grup de experti constituit de Comisia Europeana pentru consultarea in problemele ce tin de protectia consumatorilor de servicii financiare.

In Romania, debitorii supraindatorati nu au la indemana nicio parghie pentru a se elibera de datoriile pe care nu le mai pot achita si singurele solutii oferite de banci in acest moment nu fac decat sa ridice costul total al creditului.

Tarile europene merg spre o legislatie care sa ofere mai multa protectie pentru debitorii supraindatorati, astfel incat acestia sa fie reintegrati economic in cazul in care nu-si mai pot achita datoriile mari acumulate, si sa echilibreze relatiile intre necesitatea creditorilor de a-si recupera creantele si imposibilitatea debitorului de a-si achita datoriile. Romania nu merge, insa, in aceasta directie.

Spre deosebire de majoritatea tarilor europene, Romania nu are o legislatie in vigoare care sa prevada posibilitatea persoanelor fizice – spre deosebire de cele juridice – de a intra in procedura de faliment personal si de a beneficia de reducerea poverii datoriei, in situatia in care acestia nu-si mai permit sa plateasca in intreg datoriile.

In termeni generali, falimentul este un proces prin care un actor economic ajunge intr-o pozitie in care intreprinde toate actiunile posibile pantru a-si achita datoriile atat cat este posibil, inclusiv prin lichidarea activelor, fondurile rezultate mergand catre creditori. In general, aceasta procedura este rezervata persoanelor juridice – firmelor – insa multe tari din UE au o astfel de procedura si pentru persoanele fizice – falimentul personal. In cazul in care debitorul in faliment nu mai are resurse de plata, acesta poate obtine o anulare a datoriilor reziduale – debt cancellation. De asemenea, unele tari au legislatie care ofera posibilitatea usurarii poverii datoriei prin eliminarea unei parti din aceasta – debt relief.

Studiul arata ca tarile din Europa de Est si cele sudice au prevederi legale slabe pentru a adresa starea de insolventa a debitorilor persoane fizice, desi unele dintre ele au inregistrat progrese in ultimii ani sau au in plan aprobarea unor noi legislatii.

Am selectat cateva exemple din amplul studiu al London Economics, care acopera 17 tari europene, iar apoi vom reveni la situatia Romaniei, tara in care nu s-a intreprins nimic pentru a ameliora situatia debitorilor supraindatorati.

Sursa: economica.net

Ultimele stiri