21.8 C
București
vineri, martie 29, 2024
AcasăEconomieSuprareglementarea, cauzata de faptul ca functionarii publici nu prea inteleg economie! ...

Suprareglementarea, cauzata de faptul ca functionarii publici nu prea inteleg economie! Chiritoiu a mai spus ca pregatirea administratiei publice este slaba!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Studentii ieseni au dat lovitura in SUA cu o inima artificiala pentru copii

O echipa de tineri studenti la Universitatea de Medicina...

Roboti umanoizi care „vor transforma lumea” in urmatorii doi ani

Rapiditatea cu care evolueaza lumea este uimitoare, iar de...

Toti porcii sunt pe tiktok si facebook! Se vand intre 16 si 21 de lei in viu

Pentru cei care asteapta cu nerabdare sarbatorile de iarna...

Slaba pregatire a administratiei publice, functionarii din ministere care au probleme de intelegere a economiei, ca pietele functioneaza si ca reglementarea nu inseamna inlocuirea pietelor sunt cauzele exceselor de reglementare, afirma presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

bogdan chiritoiu

„Suprareglementarea in parte vine din natura administratiei publice, sau chiar din slaba pregatire a administratiei publice. Functionarii publici nu prea inteleg economie. Faptul ca pietele functioneaza bine, ca poti doar sa le mai reglementezi, dar nu sa le inlocuiesti, depaseste nivelul de pregatire al functionarilor din ministere”, a spus Chiritoiu la conferinta Mediafax Talks about Competition.

El a aratat ca trebuie imbunatatita si pregatirea functionarilor care aplica reglementarile. Chiritoiu a spus ca impreuna cu OECD se va derula anul viitor un studiu pe sectoarele transporturi de marfa, materiale de constructii si procesare alimente, prin care se va analiza toata legislatia cu scopul de a veni cu propuneri de liberalizare.

„Vor fi niste interventii legislative care se asteapta sa aduca castiguri in aceste piete (…) Trebuie sa terminam exercitiul asta pana la finele anului viitor, ca sa avem schimbarile pana in anul electoral 2016. Mereu cand sunt ani electorali ai dificultati sa promovezi ceva”, a completat Chiritoiu.

Chiritoiu a mai spus ca un exercitiu similar a fost realizat anul trecut in Grecia si a adus castiguri de miliarde de euro pentru industriile care au facut obiectul liberalizarilor. Referindu-se la echilibrul necesar intre politica de reglementare si piata, nevoile consumatorilor si cele ale mediului de business, reprezentantul firmei de avocatura Kinstellar a afirmat ca in anumite cazuri acesta nu este respectat.

„Uneori acest echilibru este realizat, dar in alte ocazii noi observam o tendinta pentru suprareglementare si interventie mai mult decat ar fi necesar”, a spus Iustinian Captariu, managing associate la firma Kinstellar.

El a adaugat ca uneori nu se intervine direct in parghiile Consiliului Concurentei, ci se fac propuneri legislative, ajungandu-se ca in anumite domenii unele reguli sa sune foarte bine, dar dupa implementare sa genereze rezultate absurde.

Sursa: Mediafax

Ultimele stiri