10.4 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăACTUALITATETace și face: România ajuta Ucraina in razboiul cu Rusia mai mult...

Tace și face: România ajuta Ucraina in razboiul cu Rusia mai mult decat isi imaginează cineva vreodata!

in:

Stiri pe acelasi subiect

În ritmul acesta Rusia ar putea rămâne fără tancuri

Potrivit unor calcule făcute de jurnaliștii prestigioasei revciste Forbes...

De când a început războiul, ţara noastră a devenit unul furnizori de carburanţi pentru Ucraina. Anul trecut, am exportat acolo peste 900.000 de tone. Adică de 50 de ori mai mult decât în urmă cu 2 ani, conform datelor Autorității Vamale Române.

Iar vestea bună este că rafinăriile de la noi au găsit surse alternative pentru a importa produse petroliere, după noile sancţiuni impuse Rusiei.

În anul 2022, cantitățile de combustibil exportate de România în Ucraina au crescut atât pentru benzină cât și pentru motorină.

Potrivit datelor Autorității Vamale din România, anul trecut țara noastră a exportat aproximativ 700.000 de tone de motorină în Ucraina, față de o mie de tone cât a exportat în 2021. Și benzină am trimis în statul vecin. Exporturile au ajuns la peste 200 de mii de tone în 2022, de peste 11 ori mai mult față de 2021, când valorile ajungeau la cel mult 17.000 de tone. În total, în 2022, am trimis peste 900.000 de tone de combustibil în Ucraina.

Ucraina a ajuns astfel în topul statelor unde trimitem cele mai mari cantități de motorină, arată datele Institutului Național de Statistică. Însă cea mai mare cantitate din țara noastră merge în Republica Moldova și Bulgaria. Ucraina şi-a alimentat maşinăria de război, dar şi generatoarele pentru energie, în mare măsură de la noi şi de la bulgari.

Eugenia Gusilov, expert energie: „Ei funcționează acum pe generatoare, acele generatoare care susțin activiatea unui spital, al unei unități educaționale, ele funcționează pe motorină sau benzină, inclusiv activitatea armatei”.

În paralel, și cantitățile de combustibil care au tranzitat țara noastră în drum spre Ucraina s-au mărit. Peste 152.000 de tone au trecut prin România în 2022, față de doar 300 de tone, în 2021, potrivit datelor de la Autoritatea Vamală Română.

Schimburile de mărfuri dintre România și Ucraina vor conduce în timp la formarea unor noi lanțuri comerciale, spun specialiștii. Ucrainenii vor fi dispuși să plătească pentru bunuri importate din UE, în detrimetrul celor rusești. În războiul de la graniță, România a asigurat inclusiv tranzitul de marfuri și a facilitat livrările de produse ucrainene către restul lumii.

Christian Năsulea, economist: „Cu cât reușim acum să îi ajutăm și să punem la punct niște lanțuri de distribuție, transnaționale, pe cât mai multe tipuri de produse, cu atât vom avea mai mult de câștigat noi”.

Între timp, de mai bine de o săptămână, Uniunea Europeană a interzis majoritatea importurilor de produse petroliere rusești pe cale maritimă.

Potrivit unui ordin al Ministerului Energie, companiile de profil au fost însă obligate să facă stocuri în avans. De exemplu, OMV Petrom trebuie să aibă asigurată o cantitate de 600 de mii de tone de petrol, Rompetrol rafinărie peste 500 de mii de tone, iar ungurii de la MOL România aproape 200.000 de tone. Potrivit datelor, o treime din motorina folosită la noi provine din import.

Claudiu Cazacu, expert: „Avem rafinării din India, avem în parte China, mai avem Orientul Mijlociu și este interesant. Turcia exportă mai mult și importă mai mult, Turcia a devenit un fel de hub industrial din acest punct de vedere”.

Motorina s-a ieftinit în ultimele zile. Potrivit platformei peco-online, față de luna trecută, în cazul motorinei, preţul mediu al unui litru s-a diminuat cu 1.7%, ceea ce înseamnă că un plin costă acum cu 6,5 lei mai puțin decât în urmă cu 30 de zile.

Ultimele stiri