Acasă Sanatate Tantarul tigru care transmite meningita West-Nile a reaparut in Romania!

Tantarul tigru care transmite meningita West-Nile a reaparut in Romania!

76

Un constănţean a semnalat prezenţa în oraş a țânțarului tigru asiatic, cum este cunoscută specia Aedes Albopictus, scrie presa locală

Țânțarul tigru asiatic este originar din zonele temperate și tropicale ale Asiei și a ajuns, în ultimii ani, și în Europa, fiind semnalat inclusiv în București. Această specie este considerată ca fiind specia cu cea mai mare capacitate invazivă și, potrivit specialiștilor de la Institutul Cantacuzino, poate fi purtătoarea a peste 20 de specii de virusuri, printre care febra oaselor rupte (Denga), febra virală Chikungunya şi meningita West Nile, afecțiune care a omorât, în 2016, în țara noastră, 19 persoane, dintre cele 93 la care a fost diagnosticată.

Insecta tropicală poate fi recunoscută după coloritul contrastant alb-negru, cu picioare inelare și o dungă altă longitudinală pe torace – banda aceasta este un semn caracteristic pentru această specie. Potrivit specialiștilor, deși este de talie mică (0,5 cm), țânțarul tigru asiatic este foarte agresiv și nu este deranjat de căldură sau lumină, având activitate diurnă. Perioada de activitate a acestei specii este iunie – octombrie, cu un maxim al densității în lunile august – septembrie, în care sunt necesare măsuri suplimentare de protecție.

Potrivit specialiștilor, se presupune că specia aceasta a ajuns în țara noastră în urma comerțului cu anvelope uzate cu state asiatice sau în decorațiunile din bambus, aduse din aceeași regiune a lumii.

 

Articolul precedentGuvernul a aprobat constructia unui stadion de ultima generatie, investitie de 30 de mil. de euro, intr-un orasfara echipa de 20 de ani!
Articolul următorParintele Calistrat desprea una din marile probleme sociale ale Romaniei: Câți copii nu fac așa? Pleacă în străinătate și își lasă bătrânii baltă acasă!